1.06 Actief burgerschap & sociale integratie

1.06 Actief burgerschap & sociale integratie

Het Mgr. Frencken College ontwikkelt zijn leerlingen tot personen die zelfstandig en actief verantwoordelijkheid nemen voor gemeenschapsbelangen binnen en/of buiten school.

Onze leerlingen maken deel uit van een pluriforme samenleving waarin steeds meer culturen, achtergronden en/of levensovertuigingen vertegenwoordigd zijn. Kennis hebben van en kennismaken met deze diversiteit (van leeftijdgenoten) draagt bij tot het vermogen om te participeren in een hedendaagse, multiculturele (Europese) samenleving.

Daarnaast hechten wij aan het vergroten van de betrokkenheid tussen leerlingen, burgers onderling en burgers en de overheid.

Als basiswaarden voor burgerschap en sociale integratie kiezen wij, geheel in lijn met de missie, voor:

Vrijheid van meningsuiting

We vinden het belangrijk dat onze leerlingen een eigen mening leren te vormen en leren omgaan met kritiek. Daarbij wordt hen aangeleerd dat er grenzen zijn met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting

Gelijkwaardigheid

We vinden het belangrijk dat er waardering is voor ieders persoonlijke kwaliteiten en respect voor andersdenkenden. We leren onze leerlingen te zoeken naar overeenkomsten en zich niet te concentreren op het benadrukken van verschillen

Begrip voor anderen

We vinden het belangrijk dat onze leerlingen rekening houden met anderen en hun eigen grenzen aangeven.

Naastenliefde

Verdraagzaamheid en solidariteit met anderen zijn waarden die belangrijk zijn in onze identiteit. We hechten eraan onze leerlingen deze waarden mee te geven.

Autonomie

We willen onze leerlingen zoveel mogelijk eigen beslissingsrecht meegeven. Bij deze autonomie hoort ook zelfdiscipline.  We willen onze leerlingen wijzen op hun burgerplicht om een bijdrage te leveren aan de maatschappij waarin zij leven.

De onderwijskundige uitgangspunten op het gebied van burgerschap en sociale integratie vinden hun oorsprong in de door de overheid vastgestelde kerndoelen. Zij worden vooral door de vakken biologie, geschiedenis, aardrijkskunde, levensbeschouwing, filosofie en mens -en maatschappijwetenschappen vormgegeven.

Populairste artikelen