Frencken College > Ons onderwijs > Cultuur

KUNST EN CULTUUR

Op het Mgr. Frencken college is er naast de kunstvakken Beeldende Vorming, CKV en Muziek ook op andere manieren aandacht voor kunst en cultuur. Want kunst en cultuur is meer! Ook theater, architectuur, film, dans, mode, grafische vormgeving zijn vormen van kunst en cultuur. Voor sommige mensen lijkt kunst ver van hun bed, maar kunst is overal. Als je bijvoorbeeld een middagje gaat winkelen in de stad dan kom je er al mee in aanraking: je ziet gebouwen, een kunstwerk op een rotonde, een straatmuzikant, maar ook alles wat te koop is in winkels is allemaal vormgegeven en ontworpen door ontwerpers of kunstenaars.
Op het Frencken vinden wij het belangrijk dat je je daar bewust van wordt. Door je horizon te verbreden kom je er achter van welke kunstvormen jij houdt.

In elke jaarlaag organiseren we bijzondere culturele en kunstzinnige activiteiten. Dat kan een bezoek zijn aan een voorstelling in “De Bussel” of je doet zelf mee aan een theatervoorstelling, een workshop animatie, dans of percussie tijdens een cultuurdag. Kortom, je zintuigen worden op allerlei manieren aangesproken!

Elke leerling op het MFC krijgt in de onderbouw een CJP-cultuurkaart. Deze cultuurkaart maakt het mede mogelijk om een uitgebreid aanbod te geven aan culturele en kunstzinnige activiteiten in klas 1, 2 en 3.

Cultuur leerjaar 1

Aan het begin van het schooljaar komt theatergroep PlayBack naar onze school en speelt hun voorstelling Like. Deze rauwe voorstelling geeft goed weer hoe het kan gaan bij vriendschappen, groepsdruk, buitengesloten worden, pesten en de invloed van sociale media hierop. Leerlingen worden geconfronteerd met de emotionele gevolgen van pesten. Deze voorstelling sluit mooi aan bij de aandacht die we vragen voor pestgedrag tijdens de Week tegen het Pesten.

Cultuur leerjaar 2

Introductie

Twee professionele graffitikunstenaars begeleiden de leerlingen met het maken van een graffiti-werkstuk. Met mallen, spuitbussen, een groot zeildoek en vooral veel creativiteit wordt in groepen een mooi graffiti kunstwerk gemaakt. In 2018 en 2019 stond onze nieuwbouw centraal. Op bouwhekken is een lange rij graffiti-werken te zien met doorkijkjes naar de bouwplaats.

Cultuurdag klas 2

Op deze cultuurdag gaan de leerlingen zelf aan de slag met diverse kunstdisciplines. Ze maken een keuze aan een ruim aanbod workshops, bijvoorbeeld theater, film, animatie en muziek. Vervolgens actief aan de slag en aan het eind van de dag worden alle resultaten in de aula gepresenteerd.
De dag erna brengen we een bezoek aan theater De Bussel waar we een spetterende muziekvoorstelling te zien krijgen.

Cultuur leerjaar 3

Cultuurdag ‘Improvisatietheater’

Onder leiding van professionele improvisatieacteurs van de The Impro Company gaan de leerlingen in een workshop aan de slag gaan met de basisprincipes van improvisatietheater. In deze workshops leren de leerlingen om met lef voor een groep te staan, zonder afgerekend te worden door hun omgeving. Ze worden gestimuleerd om op een positieve manier naar elkaar te kijken en te reageren. Vooral niet denken, maar doen is het devies van deze dag. Als afsluiting volgt een improvisatieoptreden samen met de acteurs in de aula. Een leerzame en hilarische dag.

MUZIEK

Voor leerlingen met belangstelling voor muziek is er veel te doen op het Frencken. Alle leerlingen hebben tot en met klas 3 muziek op het rooster. Er is veel aandacht voor zingen en spelen. Klassikaal en in kleine groepjes. Het vak is in de bovenbouw bij alle profielen te kiezen als examenvak.

Door het jaar heen zijn er diverse activiteiten buiten de lessen om. Twee keer per jaar is er na schooltijd een open podium in het muzieklokaal waar leerlingen mogen optreden en kunnen wennen aan het spelen of zingen voor publiek. Klas 4 gaat jaarlijks naar Het Concertgebouw in Amsterdam om een repetitie van het concertgebouw-orkest bij te wonen. Altijd weer een indrukwekkende ervaring!

In november organiseert 5vwo een concert voor een goed doel: het benefietconcert. Daarvoor moeten ze alles zelf regelen. In maart is er elk jaar het Eindexamenconcert door de leerlingen die examen doen in het vak muziek en aan het einde van het schooljaar wordt er een “Proefconcert” gehouden door leerlingen uit de 'voor-examenklassen'.

Er bestaat ook een goede samenwerking met “H19 Centrum voor de kunsten” uit Oosterhout. Zij verzorgen jaarlijks een liveconcert op het kleine podium in de klas over pop- en jazzstijlen voor de examenklassen. De theorie komt daarmee tot leven!

Frencken Musical Class

Sinds 2007 heeft het Frencken College een traditie om trots op te zijn: de 2-jaarlijkse musical! Dit is ondertussen een begrip in Oosterhout dat volle zalen trekt in Theater de Bussel! Hieronder de musicals die al eerder uitgevoerd zijn:

  • Lef! (2007)
  • You can't stop the beat (2009)
  • Halleluja! (2011)
  • Jailhouse Jazz (2013)
  • Quasimodo (2015)
  • Rydell High (2017)
  • De vloek van de roos (2019)
  • Mixed-Up! the musical (2022)

Het bijzondere van een Frencken musical is, dat zowel leerlingen, docenten én onderwijsondersteunend personeel deelneemt aan de show. Hierdoor ontstaat een heel fijn contact buiten de lessen om wat zorgt voor een hoop positieve energie binnen de school.

Leerlingen volgen na de lessen workshops in regie, dans, koor of band, en anderen zijn druk bezig met het maken van het decor of de kostuums. Zie onderstaand filmpje voor een indruk van een musical.

Vanaf september 2023 starten de repetities van de nieuwe Frencken-musical 2024 'High School Musical'! We werken toe naar de show in april in Theater de Bussel (onder voorbehoud).