Frencken College > Contact > Vertrouwenspersoon

INTERNE VERTROUWENSPERSOON

Als een leerling of een medewerker zich niet prettig voelt, of niet prettig behandeld voelt, dan kan die leerling of medewerker zich wenden tot de vertrouwenspersonen die de school kent. Het gaat daarbij onder andere, maar niet uitsluitend, om zaken als pesten, discriminatie, ongewenste intimidatie, agressie en geweld. De vertrouwenspersoon heeft in principe een geheimhoudingsplicht, maar heeft in sommige situaties een wettelijke meldingsplicht. Dit geldt voor de volgende situaties:

  • Bij signalen van (vermoedens van) mishandeling, misbruik of verwaarlozing van een leerling (door ouders of anderen), moet een afwegingskader worden doorlopen. In bepaalde gevallen is melden bij Veilig Thuis verplicht, bijvoorbeeld als de veiligheid van het kind in gevaar is.
     
  • Bij (vermoedens van) zedenmisdrijven gepleegd door een collega binnen de schoolorganisatie (zoals seksuele intimidatie, aanranding of verkrachting), heeft de werkgever een verplichting tot melden aan de Inspectie van het Onderwijs. Een relatie tussen een leerling en een medewerker wordt aangemerkt als een zedenmisdrijf. De vertrouwenspersoon heeft daarom de plicht dit door te geven. 
     
  • In het kader van de Wet Huis voor Klokkenluiders kunnen vertrouwenspersonen meldingen krijgen van mogelijke ernstige misstanden binnen de organisatie Een melding bij een extern orgaan kan wettelijk verplicht zijn als er gevaar dreigt of strafbare feiten in het geding zijn.
     
  • Als de vertrouwenspersoon informatie krijgt over strafbare feiten of situaties die kunnen leiden tot acuut gevaar voor personen (bijv. een dreiging tot geweld, suïcide of wapenbezit), dan geldt het noodzakelijkheidscriterium: in zulke gevallen moet soms de geheimhouding worden doorbroken.

De interne vertrouwenspersonen zijn:
Mw. C. Cornelisse: c.cornelisse@frenckencollege.nl
Dhr. J. Veenstra: j.veenstra@frenckencollege.nl

EXTERNE VERTROUWENSPERSOON

Onze externe vertrouwenspersoon is Eugenie Kemperman, aangesloten bij de Arbo Unie. B.V.

De vertrouwenspersoon zorgt in eerste instantie voor de eerste opvang en begeleiding van medewerkers die te maken hebben of hebben gehad met ongewenste omgangsvormen.

Voorbeelden van ongewenste omgangsvormen liggen op het gebied van seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en discriminatie en Social media.

Preventief werken is een belangrijke leidraad; voorkomen is immers beter dan genezen. Een belangrijk uitgangspunt binnen een organisatie is voor ons vertrouwen.

U kunt de Eugenie Kemperman van de Arbo Unie bereiken via het algemene nummer: 088 272 60 26.