LOB op het Frencken College

LOB NIEUWS


Zit je in de bovenbouw en heb je dus een profielkeuze gemaakt? Dan kun je langzaamaan gaan denken aan je vervolgstudie die bij jou past!

We houden je via deze pagina op de hoogte van het laatste nieuws voor jouw vervolgstudie: open dagen en meeloopdagen/proefstudeerdagen op HBO en Universitair niveau. Let op: het is slechts een selectie van het totale aanbod van LOB-activiteiten.

Klik gerust op de links en kijk wat interessant is voor jou om (online) te bezoeken!


18+ en dan? Check Informatiepunt Digitale Overheid

Hoe ouder je wordt, hoe meer digitale zaken je zelf moet regelen. Wat als je 18 wordt? Denk aan het aanvragen van een DigiD, of het regelen van studiefinanciering. Theek 5 heeft in alle vestigingen een Informatiepunt voor de Digitale Overheid. De medewerkers kunnen je helpen met uitleg geven of je doorverwijzen naar de juiste instantie.

Kijk ook eens op Digidingen-desk.nl - op deze website vind je heldere uitleg en stappenplannen per onderwerp, zoals zorgtoeslag aanvragen of je inschrijven in het donorregister.


Webinar Studiefinanciering HO

Ga je volgend jaar studeren in het Hoger Onderwijs? Op donderdag 16 maart organiseert DUO een gratis webinar ‘Studiefinanciering hoger onderwijs’ over alles wat aankomende studenten willen weten over hun studiefinanciering. In mei wordt er een apart webinar voor het MBO georganiseerd.

Doe er je voordeel mee. Je krijgt immers te maken met een nieuwe wet- en regelgeving omtrent de studiefinanciering. Geef de informatie ook door aan je ouders!


DOWNLOADS & LINKS

Onderwijs iets voor jou? Kijk eens op deze website en kies voor beroepsleerkracht!


Een tool van Avans
- de interessewijzer!

Studiekeuze123 kan je helpen - niet met één druk op de knop, maar wel met behulp van deze checklist.

Meteen naar de pagina Ontdek je toekomst

Alles over Mijn Studiekeuze

Avans, Fontys, Tilburg University, TU Eindhoven, HogeschoolZuyd, Maastricht University, HAS en BUas hebben een gezamenlijke Studiekeuze-activiteitenkalender opgesteld voor voorjaar 2023.


Studiekeuze eZine

In Studiekeuze eZine februari:

• Ontdek jouw talenten met studiekeuze-evenementen
• Vier gratis keuzetesten helpen je op weg
• Associated Degree: ook jouw sleutel tot succes?

De Studiekeuze eZine februari 2023 voor studiekiezers/ouders.


HZ University of Applied Sciences

In de komende periode bieden we voor geïnteresseerden in een hbo-opleiding verschillende studiekeuzeactiviteiten aan zoals o.a. onze Open Dag op zaterdag 4 februari. Onze locaties in Vlissingen en Middelburg zijn van 9.30 - 14.30 uur geopend voor studiekiezers en ouders!

Om juist de ervaring bij een opleiding op te doen is het mogelijk om in de komende mee te kijken bij een opleiding en de sfeer te proeven op de HZ, middels een meeloopdag op 14, 15 en 16 maart. Daarnaast bieden we ook proefstudeerdagen aan in de periode februari, maart en april voor diegene die op een zelfgekozen moment wil meekijken bij een opleiding naar keuze.


Buas open dag

Op zaterdag 4 februari (van 10.00 tot 15.00 uur) openen we onze deuren voor jou! Kom je ook? Aanmelden voor de open dag kan nog.

Komt deze open dag je niet uit? Geen probleem! Ontdek de andere mogelijkheden om kennis te maken met BUas en met onze opleidingen, zoals een webinar van de opleiding of chat met een student. Kijk op Your Road to BUas.

Voor leerlingen/studenten die in september 2023 willen starten met één van onze andere opleidingen organiseren we meeloopdagen.

Webinars voor leerlingen en ouders

Leerlingen/studenten kunnen zich ook via live of on demand webinars oriënteren op een vervolgopleiding. In een uur tijd vertellen onze docenten en studenten alle ins and outs van de opleiding en bijpassende beroepen. De webinars zijn te volgen vanaf de bank, via laptop, tablet of telefoon.

Maatwerktrajecten voor havisten

Zijn er havo 5 leerlingen die twijfelen over een directe overstap naar het hbo? Dan hebben wij een oplossing voor ze: een mbo-hbo-doorstroomtraject. BUas biedt samen met De Rooi Pannen een maatwerktraject aan waarmee in vijf jaar een mbo-diploma én een hbo-diploma behaald kan worden in het vakgebied Media, Leisure & Events of Hotel Management. Goed om te weten: een leerling kan met elk profiel instromen. Lees verder op onze website waarom dit traject interessant kan zijn.


Zuyd Hogeschool

De Vertaalacademie van Zuyd Hogeschool organiseert dit studiejaar extra online voorlichtingssessies voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in talen. Deze voorlichtingen zijn in de vorm van een korte opleidingspresentatie, gevolgd door een chatmoment met studenten.

Ben je geïnteresseerd in talen en culturen? Dan is de vertaalacademie wellicht iets voor jou.  www.zuyd.nl/vertaalacademie.


Fontys Hogescholen

Online “Iets met ….” voorlichtingen

 • woensdag 8 februari

Open dagen

 • zaterdag 11 en zondag 12 maart

Sneakpreview studieweek

Studiekiezers krijgen een beeld van hoe een studieweek aan een opleiding eruit kan zien en doen door middel van minicolleges en opdrachten aan diepteoriëntatie. Laat studiekiezers er eens mee aan de slag gaan! Je vindt de sneakpreview kalenders hier.


TU Eindhoven

Ook dit jaar krijgen leerlingen genoeg mogelijkheden om kennis te maken met onze campus! Zo starten we dit jaar met een Open Dag op zaterdag 11 februari. Naast opleidingspresentaties en rondleidingen door de faculteiten, kunnen leerlingen ook een korte workshop volgen bij ons innovation Space. Aanmelden en meer informatie.

Na de Open Dag volgen de Experience Days. Ideaal als leerlingen nóg meer willen weten over één van onze bacheloropleidingen en zelf willen ervaren waar deze opleiding nu echt over gaat. Tijdens de Experience Day bezoeken ze niet alleen de faculteit, maar gaan ze samen met groepjes aan de slag met een casus die past bij de opleiding. Kijk hier voor meer informatie.

Doorlopend – Bachelor Proefstudeerdagen


Radboud Universiteit

Weet je als bovenbouwscholier vwo welke studierichting je leuk vindt, maar weet je nog niet welke specifieke opleidingen hierin mogelijk zijn? Dan is onze Radboud Online Oriëntatieweek van 6 t/m 9 februari ideaal. Vanuit huis achter je laptop, eventueel met een ouder of vriend(in) kun je meekijken naar allerlei voorlichtingen. We willen je graag uitnodigen voor de Online Oriëntatieweek van 6 t/m 9 februari! van de Radboud Universiteit.

Elke avond maak je, evt. samen met je ouder of vriend(in), online vanaf jouw laptop kennis met verschillende studierichtingen; de domeinvoorlichtingen. Zo ontdek je per interessegebied welke opleidingsmogelijkheden er zijn. Ook kan je algemene studiekeuzepresentaties volgen waarin studenten vertellen wat er allemaal bij studeren komt kijken en of bijvoorbeeld het hbo óf de universiteit beter bij jou past. En via de chat kun je al jouw vragen stellen.

Stel nu je eigen programma samen!

Waar wil jij voorlichting over krijgen?

 • Kies de domeinvoorlichtingen van jouw interesse en stel evt. vragen tijdens de Q&A-sessies. Bekijk de domeinen via de link hierboven.
 • Volg live studiekeuzesessies met onze studenten:
  - wat staat je te wachten als je gaat studeren?
  - verschil hbo en de universiteit.

Andere voorlichtingsactiviteiten

Er staan nog veel meer voorlichtingsactiviteiten op de planning. Zo kan de scholier:

   Ons Snapchat-kanaal radboud_uni volgen dat in januari en februari wordt overgenomen door studenten die hun dag als bachelorstudent laten zien;

   Online voorlichtingsvideo’s bekijken in ons online platform vanaf 13 februari;

   De Bachelor Open Dag bezoeken op 25 maart;

   Komen Proefstuderen;

   Een Dagje Meelopen.


Tilburg University

Benieuwd naar Tilburg University? Kom ons bezoeken dit voorjaar tijdens (een van) de voorlichtingsactiviteiten:

 • Campus Experience (25 januari): sfeer proeven en rondleiding door studenten.

 • Online Oriëntatiedagen (7, 8 en 9 februari): oriënteren op een studierichting.

 • Open dag (4 maart): oriënteren op opleidingen, sfeer proeven, contact met studenten en docenten.

 • Meeloopdagen (april): ervaren hoe het is om te studeren aan Tilburg University.

Meer info en aanmelden

Wil je kennismaken met onderwerpen die in de bacheloropleiding(en) aan bod komen? Op onze website vind je per bacheloropleiding een overzicht van alle beschikbare proefcolleges die je kunt terugkijken. 

Bekijk proefcolleges


Universiteit van Amsterdam

Vrijdag 17 maart: Open Campus Dag

18 maart - 25 maart: UvA Bachelorweek (online)

Dit voorjaar vindt de Open Campus Dag plaats voor aanvang van de UvA Bachelorweek. Tijdens de Open Campus Dag kun je sfeer proeven op de campus en met studenten praten over studeren aan de UvA om vervolgens al je vragen over je favoriete studies te kunnen stellen tijdens de online sessies in de UvA Bachelorweek. 

Meer informatie en vooraanmelden


Wageningen University & Research

Tijdens een meeloopdag ervaar je hoe het is om een dag een student te zijn. Opleidingen en betrokken studieverenigingen nemen je mee in: welke theoretische en praktische vakken kom je tegen tijdens deze studie? Hoe is het om te studeren in Wageningen? Welke mooie dingen biedt de campus van Wageningen University & Research (WUR) jou?Tegelijkertijd kun je al je vragen kwijt bij onze studenten.

Meer informatie


Avans Hogeschool

Bekijk de studiekeuzeactiviteiten van Avans!


Webinars voor ouders

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter van Wageningen University, houdt een blog voor ouders bij op www.studiekeuzekind.nl Ook verzorgt zij iedere maand een online webinar voor ouders.

Webinar 28 februari 2023 (19.30-20.30)
Wat kun je doen als je kind nog geen studiekeuze kan maken?
Aanmelden

Wat als je kind passief is en blijft? Tips & tricks voor het (voor)eindexamenjaar. Wat kun je als ouder doen? En wat moet je vooral niet doen? Studenten delen hun ervaringen en ik zal meer vertellen over de vijf belangrijke studiekeuzevragen die je (kind) kunnen activeren stappen te zetten in het studiekeuzeproces. Ook vertellen we meer over een tussenjaar gericht op studiekeuze. En we gaan dieper in op tussenjaarprogramma’s.

Webinar 28 maart 2023 (19.30-20.30)
Alles
over geldzaken en de (nieuwe) studiefinanciering Aanmelden

Er zijn veel ontwikkelingen rondom de studiekosten van studenten. Waar we het onder andere over hebben:

 • Toeslagen voor studenten met een belemmering
 • Het studentenondersteuningsfonds
 • Wat moet je als ouder bijdragen?
 • Hoe help je je kind om te gaan met geld?
 • Hoe zit het nu met de studieschuld?
 • Wat kost studeren? Wat kost een kamer? En hoeveel collegegeld moet je betalen?
 • Waar kun je hulp vragen als er iets niet helemaal goed gaat

University of Twente

Open dagen vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober.

Drie highlights uit het volle programma: 

 • Twee opleidingspresentaties - Op twee tijdstippen vinden er opleidingspresentaties plaats. Handig om studies te vergelijken! Scholieren die moeite hebben met hun studiekeuze kunnen een studiekeuzetest maken op het Info Festival.

 • Studiekeuzetest en rondleidingen - Hoe groot is de campus? En het sport- en verenigingsleven? Waar kan ik wonen? Op het Info Festival ontdekken bezoekers wat de campus en de stad Enschede te bieden heeft. Vanaf het Festival starten er doorlopend Campus- en Huizentours. 

 • Nieuwe Esports Lounge – De Campus Tour gaat langs bij het gloednieuwe trainings- en competitiecentrum voor esports en serious gaming.

Het volledige programma vind je op deze pagina


Erasmus Universiteit

Ga langs op de volledig hybride Bachelor Open Dag van de Erasmus Universiteit Rotterdam op zaterdag 15 oktober 2022 en vind de opleiding die bij jou past!

Wil je een voorlichtingssessie bijwonen van Geneeskunde, Nanobiologie en/of Klinische Technologie? Dit kan op de Open Dag Erasmus MC op zaterdag 29 oktober 2022, waarvoor je je hier kunt aanmelden.


Universiteit voor Humanistiek

In de bachelor Humanistiek leer je allerlei uitdagende maatschappelijke en morele vraagstukken van meerdere kanten te belichten. Je gaat hiervoor aan de slag met verschillende disciplines uit de geestes- en de sociale wetenschappen, zoals psychologie, sociologie, filosofie en geschiedenis. Steeds weer ga je op zoek naar wat mensen beweegt. Ook is er veel aandacht voor persoonsvorming en zelfontplooiing, want als je je wilt verdiepen in de ander, moet je eerst goed weten wie je zelf bent.

Zaterdag 19 november is er een Open Dag.


Hogeschool Zeeland

Bezoek de Open Dag op zaterdag 26 november.
Maar ook is het mogelijk om mee te doen aan een
online domeinvoorlichting op het gebied van Economie, Techniek of Mens & Gedrag, om vragen te stellen aan docenten en studenten.

Om juist de ervaring bij een opleiding op te doen is het mogelijk om in de komende periode mee te kijken bij een opleiding en de sfeer te proeven op de HZ, middels een
meeloopdag op 6, 7 en 8 december.

Om studiekiezers op weg te helpen bij het maken van een keuze is het mogelijk om een studiekeuzeadviesgesprek aan te vragen bij een studiekeuzeadviseur. Daarnaast kunnen studiekiezers chatten met HZ-studenten. Wil je op een laagdrempelige manier kennismaken met de verschillende HZ-opleidingen? Dan is de HZ studiekeuzequiz de perfecte uitkomst!


University College Roosevelt

Meet University College Roosevelt!

Over the upcoming months, students will have numerous ways to engage with us both in person and online. Most importantly, we will be hosting a number of in person Open Days, as well as a two-day online Open House.


Maastricht University

Je wordt verwelkomd op de campus, zodat je de sfeer kunt proeven tijdens de Bachelor Open Dag, zaterdag 8 oktober. Je krijgt dan een goed beeld krijgen van de bacheloropleidingen, de unieke manier van onderwijs, de universiteit en het leven in de studentenstad Maastricht. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op de website.

Voor leerlingen in 4/5 vwo die meer willen weten over de opleidingen van de Universiteit Maastricht worden er tweewekelijks 'Online Voorlichtingen' aangeboden. Leerlingen kunnen zich hier individueel voor inschrijven en ontvangen in deze interactieve sessie meer informatie over de opleidingen binnen het gekozen cluster. Kijk voor meer informatie op de website.

Virtual Open Day = 24/7 beschikbaar!


UStudy

Studeren In het buitenland.

Algemene webinars:

Webinar Studie in de VS en Canada 7 november

Webinar Gap-Year in VS en Canada - 22 november


UvA Bachelorvoorlichting

UvA Bachelorweek van 12 t/m 19 november. Opleidingrondes en workshops over studiekeuze worden alleen online aangeboden.

Op vrijdag 18 november kun je fysiek de UvA bezoeken om sfeer te proeven en in gesprek te gaan met studenten en studiecoaches.


Interesse in het MBO?

Gebruik dan deze handige en overzichtelijk website : kiesmbo