LOB op het Frencken College

LOB NIEUWS


Zit je in de bovenbouw en heb je dus een profielkeuze gemaakt? Dan kun je gaan denken aan je vervolgstudie die bij jou past!

We houden je via deze pagina op de hoogte van het laatste nieuws voor jouw vervolgstudie: open dagen en meeloopdagen/proefstudeerdagen op HBO en Universitair niveau. Let op: het is slechts een selectie van het totale aanbod van LOB-activiteiten.

Klik op de links en kijk wat interessant is voor jou om (online) te bezoeken!


18+ en dan? Check Informatiepunt Digitale Overheid

Hoe ouder je wordt, hoe meer digitale zaken je zelf moet regelen. Wat als je 18 wordt? Denk aan het aanvragen van een DigiD, of het regelen van studiefinanciering. Theek 5 heeft in alle vestigingen een Informatiepunt voor de Digitale Overheid. De medewerkers kunnen je helpen met uitleg geven of je doorverwijzen naar de juiste instantie.

Kijk ook eens op Digidingen-desk.nl - op deze website vind je heldere uitleg en stappenplannen per onderwerp, zoals zorgtoeslag aanvragen of je inschrijven in het donorregister.


DOWNLOADS & LINKS


Avans, Fontys, Tilburg University, TU Eindhoven, HogeschoolZuyd, Maastricht University, HAS en BUas
hebben een gezamenlijke Studiekeuze-activiteitenkalender 
najaar 2023 opgesteld.

Onderwijs iets voor jou? Kijk eens op deze website en kies voor beroepsleerkracht!


Een tool van Avans
- de interessewijzer!

Studiekeuze123 kan je helpen - niet met één druk op de knop, maar wel met behulp van deze checklist.
Meteen naar de pagina Ontdek je toekomst
of Alles over Mijn Studiekeuze


Studiekeuze eZine

In Studiekeuze eZine juli:

• Gáán met je vakantiebaan
• Ja ja ja ... een tussenjaar
• Associated degree - everybody happy

De Studiekeuze eZine juli 2023 voor studiekiezers/ouders


HZ University of Applied Sciences

Om juist de ervaring bij een opleiding op te doen bieden we proefstudeerdagen aan in de periode februari, maart en april voor diegene die op een zelfgekozen moment wil meekijken bij een opleiding naar keuze.


De Rooi Pannen & Buas

Ben je havo-leerling en twijfel je tussen het mbo en hbo? Vind je de stap naar het hbo net te groot? De Rooi Pannen en Breda University of Applied Sciences hebben voor jou gezamenlijk mbo-hbo doorstroomtrajecten gestart in de vakgebieden Hotel, Tourism, Leisure & Events en Creative Business (Media). Binnen 5 jaar kan je als havist je mbo- en hbo-diploma in het vakgebied naar keuze halen!

Studenten aan het woord [YouTube]
Wat zijn de voordelen? Hoe zien de trajecten eruit? Wie kunnen dat beter vertellen dan de huidige studenten?

Voor leerlingen/studenten die in september 2023 willen starten met één van onze andere opleidingen organiseren we meeloopdagen.

Webinars voor leerlingen en ouders

Lekker vanuit je luie stoel en wanneer het jou uitkomt de opleiding beter leren kennen via live of on demand webinars oriënteren op een vervolgopleiding.


BUAS

Hbo- en wo-opleidingen in toerisme

Ons reis en vrijetijdsgedag – en ook de manier waarop we vakanties en dagtrips boeken en vieren – verandert. Hoe speelt de toeristisch-recreatieve sector op deze veranderingen in? Hoe kun je milieubelangen en het belang van lokale ondernemers meewegen?

Meeloopdag

Samen met een student van de opleiding het lesprogramma van die dag volgen om te ervaren hoe dat is. Het kan tijdens een meeloopdag. Een college bijwonen, werken aan een groepsopdracht, een les Engels of Spaans. De student zal ook de leuke plekken op de campus laten zien.


Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

In een serie video's vinden leerlingen meer informatie over hun weg naar de universiteit. Leerlingen kunnen de video's individueel bekijken of je kunt er in de klas mee aan de slag.

De volgende video's komen hier aan bod:

• Hoe kies je een studie?
• Hoe ziet studeren aan de universiteit eruit?
• Hoe word je een succesvolle student?
• Wat zijn academische vaardigheden?

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Zoek je nog bevestiging of de studie van jouw interesse de juiste keuze is of twijfel je nog tussen een aantal studies? Kom dan Proefstuderen in de periode van 11 tot en met 21 april. Dé manier om de opleiding beter te leren kennen, sfeer te proeven en studenten te spreken.


Radboud Universiteit

Online platform bachelorvideo’s

Voor iedereen die de Open Dagen heeft gemist of nog even wat informatie over onze opleidingen wilt terugkijken, hebben we een online platform ingericht met voorlichtingsvideo’s over al onze bacheloropleidingen. Scholieren kunnen zich aanmelden via onze website en krijgen daarmee direct toegang om de video’s te bekijken, waar en wanneer ze willen.

Andere voorlichtingsactiviteiten

Er staan nog meer voorlichtingsactiviteiten op de planning. Zo kan de scholier:
 
Ons Snapchat-kanaal radboud_uni volgen dat in januari en februari wordt overgenomen door studenten die hun dag als bachelorstudent laten zien;
 
Kom Proefstuderen;
 
Een Dagje Meelopen.


Avans Hogeschool - Associate degrees

Wat is een Associate degree?
Een Associate degree is een 2-jarige hbo-opleiding. Het accent ligt op de praktijk. Studenten leren door te doen. Ze krijgen wel theorie, maar passen die meteen toe in projecten en stages. Het onderwijsniveau is 5 en zit precies tussen mbo 4 en bachelor in. Na 2 jaar kunnen studenten solliciteren op hbo-functies of alsnog doorstromen naar een bachelor die ze dan in 2 jaar kunnen afronden.

Ook voor havisten!
Ja, veel mbo’ers kiezen voor een Associate degree. Maar ook steeds meer havisten ontdekken deze vorm van onderwijs. Sommigen komen nou eenmaal beter uit de verf bij praktijkgericht onderwijs. Als mentor of decaan weet je vast voor welke van jouw leerlingen dat geldt. Een Associate degree kan dan een uitkomst zijn.


UStudy - studeren in het buitenland

Een overzicht van de gratis webinars die wij organiseren voor leerlingen (VMBO, HAVO, VWO en Gymnasium) en hun ouders met waardevolle informatie en tips. Een aantal webinars focust op alleen studie en andere op de mogelijkheden om studie en sport te combineren en heeft interessante gastsprekers zoals voormalige sporters en coaches.

Alle webinars staan op onze sites UStudy.world, UStudysports.world en op onze Facebook pagina.


Zuyd Hogeschool

De Vertaalacademie van Zuyd Hogeschool organiseert dit studiejaar extra online voorlichtingssessies voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in talen. Deze voorlichtingen zijn in de vorm van een korte opleidingspresentatie, gevolgd door een chatmoment met studenten.

Ben je geïnteresseerd in talen en culturen? Dan is de vertaalacademie wellicht iets voor jou.  www.zuyd.nl/vertaalacademie.


Fontys Hogescholen


Sneakpreview studieweek

Studiekiezers krijgen een beeld van hoe een studieweek aan een opleiding eruit kan zien en doen door middel van minicolleges en opdrachten aan diepteoriëntatie. Laat studiekiezers er eens mee aan de slag gaan! Je vindt de sneakpreview kalenders hier.


TU Eindhoven

Elk jaar krijgen leerlingen genoeg mogelijkheden om kennis te maken met onze campus! De Open Dag is op zaterdag 7 oktober 2023.

Tip: Bekijk alvast een opleidingsvideo van de opleidingen die je interessant lijken. Hierin vertellen docenten en studenten je alles over het curriculum, projecten en meer.

Doorlopend – Bachelor Proefstudeerdagen


Tilburg University

Benieuwd naar Tilburg University?

Wil je kennismaken met onderwerpen die in de bacheloropleiding(en) aan bod komen? Op onze website vind je per bacheloropleiding een overzicht van alle beschikbare proefcolleges die je kunt terugkijken. 

Bekijk proefcolleges


Wageningen University & Research

Tijdens een meeloopdag ervaar je hoe het is om een dag een student te zijn. Opleidingen en betrokken studieverenigingen nemen je mee in: welke theoretische en praktische vakken kom je tegen tijdens deze studie? Hoe is het om te studeren in Wageningen? Welke mooie dingen biedt de campus van Wageningen University & Research (WUR) jou?Tegelijkertijd kun je al je vragen kwijt bij onze studenten.

Meer informatie


Webinars voor ouders

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter van Wageningen University, houdt een blog voor ouders bij op www.studiekeuzekind.nl Ook verzorgt zij iedere maand een online webinar voor ouders.


Universiteit voor Humanistiek

In de bachelor Humanistiek leer je allerlei uitdagende maatschappelijke en morele vraagstukken van meerdere kanten te belichten. Je gaat hiervoor aan de slag met verschillende disciplines uit de geestes- en de sociale wetenschappen, zoals psychologie, sociologie, filosofie en geschiedenis. Steeds weer ga je op zoek naar wat mensen beweegt. Ook is er veel aandacht voor persoonsvorming en zelfontplooiing, want als je je wilt verdiepen in de ander, moet je eerst goed weten wie je zelf bent.


Hogeschool Zeeland

Om studiekiezers op weg te helpen bij het maken van een keuze is het mogelijk om een studiekeuzeadviesgesprek aan te vragen bij een studiekeuzeadviseur. Daarnaast kunnen studiekiezers chatten met HZ-studenten. Wil je op een laagdrempelige manier kennismaken met de verschillende HZ-opleidingen? Dan is de HZ studiekeuzequiz de perfecte uitkomst!


University College Roosevelt

Meet University College Roosevelt!

Over the upcoming months, students will have numerous ways to engage with us both in person and online. Most importantly, we will be hosting a number of in person Open Days, as well as a two-day online Open House.


Maastricht University

Voor leerlingen in 4/5 vwo die meer willen weten over de opleidingen van de Universiteit Maastricht worden er tweewekelijks 'Online Voorlichtingen' aangeboden. Leerlingen kunnen zich hier individueel voor inschrijven en ontvangen in deze interactieve sessie meer informatie over de opleidingen binnen het gekozen cluster. Kijk voor meer informatie op de website.


Interesse in het MBO?

Gebruik dan deze handige en overzichtelijk website : kiesmbo