LOB op het Frencken College

LOB NIEUWS


Zit je in de bovenbouw en heb je dus een profielkeuze gemaakt? Dan kun je langzaamaan gaan denken aan je vervolgstudie die bij jou past!

We houden je via deze pagina op de hoogte van het laatste nieuws voor jouw vervolgstudie: open dagen en meeloopdagen/proefstudeerdagen op HBO en Universitair niveau. Let op: het is slechts een selectie van het totale aanbod van LOB-activiteiten.

Klik gerust op de links en kijk wat interessant is voor jou om (online) te bezoeken!


18+ en dan? Check Informatiepunt Digitale Overheid

Hoe ouder je wordt, hoe meer digitale zaken je zelf moet regelen. Wat als je 18 wordt? Denk aan het aanvragen van een DigiD, of het regelen van studiefinanciering. Theek 5 heeft in alle vestigingen een Informatiepunt voor de Digitale Overheid. De medewerkers kunnen je helpen met uitleg geven of je doorverwijzen naar de juiste instantie.

Kijk ook eens op Digidingen-desk.nl - op deze website vind je heldere uitleg en stappenplannen per onderwerp, zoals zorgtoeslag aanvragen of je inschrijven in het donorregister.


DOWNLOADS & LINKS

Onderwijs iets voor jou? Kijk eens op deze website en kies voor beroepsleerkracht!


Een tool van Avans
- de interessewijzer!

Studiekeuze123 kan je helpen - niet met één druk op de knop, maar wel met behulp van deze checklist.

Meteen naar de pagina Ontdek je toekomst

Alles over Mijn Studiekeuze

Avans, Fontys, Tilburg University, TU Eindhoven, HogeschoolZuyd, Maastricht University, HAS en BUas hebben een gezamenlijke Studiekeuze-activiteitenkalender opgesteld voor najaar 2022.


Studiekeuze eZine

In Studiekeuze eZine oktober:

Studenten helpen studiekiezers
• Gratis online studiekeuze hulp
• De Open Dagen Planner

De Studiekeuze eZine oktober voor studiekiezers/ouders.


Zuyd Hogeschool

De Vertaalacademie van Zuyd Hogeschool organiseert dit studiejaar extra online voorlichtingssessies voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in talen. Deze voorlichtingen zijn in de vorm van een korte opleidingspresentatie, gevolgd door een chatmoment met studenten. De eerstvolgende presentatie vindt plaats op 13 dec van 19-20uur. (klik om aan te melden op de link) 

Ben je geïnteresseerd in talen en culturen? Dan is de vertaalacademie wellicht iets voor jou.  www.zuyd.nl/vertaalacademie.


Fontys Hogescholen - open dag 21 januari

Tijdens de online 'Iets met…' voorlichtingen, online opleidingsvoorlichtingen en open dagen staan ontmoeten, beleven en ervaren centraal. Vanaf november organiseren we veelal kleinschalige activiteiten op locatie, zoals proefstuderen en meelopen. In januari en maart worden open dagen georganiseerd in combinatie met online 'Iets met...' voorlichtingen en opleidingsvoorlichtingen.

Lees hier meer over ‘ iets met voorlichtingen’ 

Een overzicht van alle geplande activiteiten vind je hier

Online “Iets met…” voorlichtingen op woensdag 14 december.

Sneakpreview van een opleiding en het beroep. Je kunt onder andere: minicolleges volgen, opdrachten maken en filmpjes bekijken van studenten. Zo krijg je een beeld of de opleiding van de Sneakpreview bij je past.


Interesse in het MBO?

Gebruik dan deze handige en overzichtelijk website : kiesmbo


Avans Hogeschool

Bekijk de studiekeuzeactiviteiten van Avans!

• Online week “Start je studiekeuze, week van 28 november.


Webinars voor ouders

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter van Wageningen University, houdt een blog voor ouders bij op www.studiekeuzekind.nl Ook verzorgt zij iedere maand een online webinar voor ouders.

1 november 2022: Welke professionele ondersteuning is er bij studiekeuze?

Er zijn genoeg professionals die kunnen helpen bij studiekeuze. Heel belangrijk is de hulp van de decaan. Rolf Nijman, decaan en vader van studenten, vertelt meer over wat een decaan allemaal voor een leerling en ouder kan doen. Wat gebeurt er in de LOB lessen? Hoe kan een mentor/vakdocent helpen? Er zijn ook speciale bureaus en ZZP’ers die je om hulp kunt vragen bij studiekeuze. Sommige professionals hebben zich gespecialiseerd in studiekeuzetesten en er zijn ook professionals die vooral goed zijn in coaching. Wat zijn handige studiekeuzesites? Waar vind je studiekeuzetesten?
Studiekeuze houdt niet op na de middelbare school. Ook op het hbo en de universiteit moeten er nog veel keuzes gemaakt worden. Wie kan dan helpen? En welke andere ondersteuners zijn er als er iets niet helemaal naar wens gaat? Aanmelden kan hier.


University of Twente

Open dagen vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober.

Drie highlights uit het volle programma: 

  • Twee opleidingspresentaties - Op twee tijdstippen vinden er opleidingspresentaties plaats. Handig om studies te vergelijken! Scholieren die moeite hebben met hun studiekeuze kunnen een studiekeuzetest maken op het Info Festival.

  • Studiekeuzetest en rondleidingen - Hoe groot is de campus? En het sport- en verenigingsleven? Waar kan ik wonen? Op het Info Festival ontdekken bezoekers wat de campus en de stad Enschede te bieden heeft. Vanaf het Festival starten er doorlopend Campus- en Huizentours. 

  • Nieuwe Esports Lounge – De Campus Tour gaat langs bij het gloednieuwe trainings- en competitiecentrum voor esports en serious gaming.

Het volledige programma vind je op deze pagina

Vind je de reis te ver maar wil je wel meer weten van University of Twente bezoek dan de online Bachelor Open Dag op 16 november.


Erasmus Universiteit

Ga langs op de volledig hybride Bachelor Open Dag van de Erasmus Universiteit Rotterdam op zaterdag 15 oktober 2022 en vind de opleiding die bij jou past!

Wil je een voorlichtingssessie bijwonen van Geneeskunde, Nanobiologie en/of Klinische Technologie? Dit kan op de Open Dag Erasmus MC op zaterdag 29 oktober 2022, waarvoor je je hier kunt aanmelden.


Universiteit van Amsterdam

Wat kan ik bij de UvA studeren? Hoe vind ik opleidingen die bij me passen of andere leuke opleidingen waarvan ik nog nooit heb gehoord? Hoe kies ik tussen verschillende opleidingen? 

Voor leerlingen die zichzelf deze vragen stellen, is de studiescanner gemaakt. Leerlingen geven hun interesses op via een aantal vragen, waarna ze opleidingen zien in de volgorde die het meest bij ze past. Die opleidingen bewaar je door te liken (via het hartje) en vergelijk je met elkaar in de studievergelijker.

Webinar voor ouders:
Hoe help ik mijn kind kiezen? 31 oktober
Een
webinar gegeven door ervaren studiekeuzecoaches van de UvA vol met praktische tips, tricks, do’s en dont’s opgehaald bij de studenten zelf.


Universiteit voor Humanistiek

In de bachelor Humanistiek leer je allerlei uitdagende maatschappelijke en morele vraagstukken van meerdere kanten te belichten. Je gaat hiervoor aan de slag met verschillende disciplines uit de geestes- en de sociale wetenschappen, zoals psychologie, sociologie, filosofie en geschiedenis. Steeds weer ga je op zoek naar wat mensen beweegt. Ook is er veel aandacht voor persoonsvorming en zelfontplooiing, want als je je wilt verdiepen in de ander, moet je eerst goed weten wie je zelf bent.

Zaterdag 19 november is er een Open Dag.


Hogeschool Zeeland

Bezoek de Open Dag op zaterdag 26 november.
Maar ook is het mogelijk om mee te doen aan een
online domeinvoorlichting op het gebied van Economie, Techniek of Mens & Gedrag, om vragen te stellen aan docenten en studenten.

Om juist de ervaring bij een opleiding op te doen is het mogelijk om in de komende periode mee te kijken bij een opleiding en de sfeer te proeven op de HZ, middels een
meeloopdag op 6, 7 en 8 december.

Om studiekiezers op weg te helpen bij het maken van een keuze is het mogelijk om een studiekeuzeadviesgesprek aan te vragen bij een studiekeuzeadviseur. Daarnaast kunnen studiekiezers chatten met HZ-studenten. Wil je op een laagdrempelige manier kennismaken met de verschillende HZ-opleidingen? Dan is de HZ studiekeuzequiz de perfecte uitkomst!


TU Eindhoven

Op 15 oktober vindt de Open Dag weer plaats. Inschrijven is nu mogelijk! Scholieren kunnen presentaties van bacheloropleidingen volgen, de informatiemarkt bezoeken met diverse stands én rondgeleid worden door een faculteit naar keuze. De Open Dag is voor iedere leerling met Wiskunde B in het pakket interessant. Voor meer verdieping zijn scholieren in november/december welkom op de Experience Days. Samen met andere scholieren ga je aan de slag met een casus die past bij een opleiding naar keuze. Twijfel je na het bezoeken van de Open Dag of Experience Day nog of een bepaalde studie bij je past? De proefstudeerdagen bieden uitkomst! Deze staan voor een aantal opleidingen open voor de komende weken.


University College Roosevelt

Meet University College Roosevelt!

Over the upcoming months, students will have numerous ways to engage with us both in person and online. Most importantly, we will be hosting a number of in person Open Days, as well as a two-day online Open House. 


Radboud Universiteit

Online Oriëntatieweek van 3 t/m 6 oktober!

Elke avond maak je, evt. samen met je ouder of vriend(in), online vanaf jouw laptop kennis met verschillende studierichtingen; de domeinvoorlichtingen. Zo ontdek je per interessegebied welke opleidingsmogelijkheden er zijn. Ook kan je algemene studiekeuzepresentaties volgen waarin studenten vertellen wat er allemaal bij studeren komt kijken en of bijvoorbeeld het hbo óf de universiteit beter bij jou past. En via de chat kun je al jouw vragen stellen.

Zet de data in je agenda!

  1. Ontdek opleidingen tijdens de Online Oriëntatieweek van 3 t/m 6 oktober.

  2. Bekijk vanaf 10 oktober online voorlichtingsvideo’s van de studies die je interessant lijken.

  3. Zijn er 1 of 2 opleidingen waar je meer over wil weten? Kom dan naar onze campus in Nijmegen voor de Bachelor Open Dagen op 4 en 5 november. Proef de sfeer en stel al je vragen.


Tilburg University

Ontdekken welke studierichting het beste bij je past? Studenten van Tilburg University vertellen tijdens  de online oriëntatiedagen in webinars over de verschillende studierichtingen, over studeren aan de universiteit en geven tips over het maken van jouw studiekeuze. Je kunt live vragen stellen.

Maak op een laagdrempelige manier kennis met de universiteit! Tijdens de Campus Experience ervaar je het leven op de campus.

Meeloopdagen vanaf 24 november.

Voorlichtingskalender bacheloropleiding
Tilburg University.


Maastricht University

Je wordt verwelkomd op de campus, zodat je de sfeer kunt proeven tijdens de Bachelor Open Dag, zaterdag 8 oktober. Je krijgt dan een goed beeld krijgen van de bacheloropleidingen, de unieke manier van onderwijs, de universiteit en het leven in de studentenstad Maastricht. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op de website.

Voor leerlingen in 4/5 vwo die meer willen weten over de opleidingen van de Universiteit Maastricht worden er tweewekelijks 'Online Voorlichtingen' aangeboden. Leerlingen kunnen zich hier individueel voor inschrijven en ontvangen in deze interactieve sessie meer informatie over de opleidingen binnen het gekozen cluster. Kijk voor meer informatie op de website.

Virtual Open Day = 24/7 beschikbaar!


Wageningen University & Research


De open dag is dit jaar op 15 oktober


UStudy

Studeren In het buitenland.

Algemene webinars:

Webinar Studie in de VS en Canada 7 november

Webinar Gap-Year in VS en Canada - 22 november


UvA Bachelorvoorlichting

UvA Bachelorweek van 12 t/m 19 november. Opleidingrondes en workshops over studiekeuze worden alleen online aangeboden.

Op vrijdag 18 november kun je fysiek de UvA bezoeken om sfeer te proeven en in gesprek te gaan met studenten en studiecoaches.


Buas open dag

BUas opent de deuren voor het grote publiek. Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen op onze campus en je te oriënteren op een studie, zaterdag 19 november.