Als school zijn we blijvend op zoek naar verbetering van het onderwijs. Natuurlijk voldoen we aan de basiskwaliteit die vanuit het Ministerie van Onderwijs wordt voorgeschreven. Maar daarnaast hebben we onze eigen ambities, om ons onderwijs (nog) beter aan te laten sluiten bij de leerlingen van de 21ste eeuw. De inhoud van het onderwijs moet blijven voldoen aan de eisen die de snel veranderende samenleving eraan stelt en naast veel parate kennis is het kunnen toepassen van die kennis en het ontwikkelen van persoonlijke -en studievaardigheden minstens zo belangrijk. Aandacht voor het ontwikkelen van zelfsturend leergedrag van leerlingen is daarbij onontbeerlijk. Onze ambities staan beschreven in ons schoolplan. Samengevat behelzen die het volgende:
Ontwikkeling coaching, de leerling in beeld krijgen
Binnen Frencken Next krijgen onze leerlingen intensieve coaching. Deze coaching krijgt in de bovenbouw een vervolg. Via de coaching wordt de leerling gestimuleerd doelen te stellen en daar naartoe te werken. Via flexuren is er vakinhoudelijke ondersteuning of verdieping beschikbaar. Met behulp van hun coach reflecteren de leerlingen op hun handelen en nemen zij daarvoor verantwoordelijkheid. Ze leren hun talenten steeds beter kennen en ontwikkelen deze. We geloven daarom dat coaching een effectieve bijdrage levert aan het bereiken van onze onderwijsdoelen te bereiken. Dat zullen we de komende jaren verder ontwikkelen, waarbij een belangrijke vraag is op welke manier we de leerlingen van de reguliere onderbouw begeleiden richting dezelfde doelen.
Het begeleiden van de leerling is geen individuele opgave. De coach heeft daarin een belangrijke rol, en heeft daarbij het team van medewerkers nodig. We streven ernaar om zicht te hebben op elke leerling, door alle medewerkers die bij deze leerling betrokken zijn. Via een gezamenlijke aanpak helpen we de leerling nog beter.
Formatief handelen en leerdoelgericht werken
Vanaf schooljaar 2023-2024 werken we met een nieuw toetsbeleid. In het toetsbeleid stellen we het leren van leerlingen centraal. Tijdens het leerproces maken de docent en de leerling gebruik van formatief handelen, zodat er een cyclisch leerproces ontstaat. Een leerperiode wordt afgesloten met een summatieve toets. Doordat het onderwijs doelgericht wordt vormgegeven en de leerling feedback krijgt op zijn leerproces, krijgt de leerling meer inzicht in het eigen leerproces en wordt de leerling beter in staat gesteld daarvoor de verantwoordelijkheid te nemen.
Pedagogisch klimaat
Op het Mgr. Frencken College zitten fijne leerlinge, die veel ruimte krijgen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Daarbij hebben tieners baat bij structuur en kaders. Dat zorgt voor een goed leerklimaat in de les én voor prettige omgangsvormen daarbuiten. Via een fijn pedagogisch klimaat kunnen we onze leerlingen stimuleren om empathisch en nieuwsgierig naar elkaar te zijn en te investeren in de onderlinge relaties. Daar werken we in en buiten de les aan.
Aandacht voor burgerschap en de andere basisvaardigheden
Bij burgerschap staat de ontwikkeling van de sociale en maatschappelijke competenties, die de leerling in staat stellen deel uit te maken van en bij te dragen aan de Nederlandse democratische samenleving, centraal. Dat is niet alleen een wettelijke plicht voor onze school, maar past ook goed bij onze visie op onderwijs. Daarin stellen we immers dat we leerlingen willen helpen hun plek te vinden in de maatschappij en hen voor te bereiden op een betekenisvolle toekomst. Dat kan het beste door de actualiteit te betrekken bij ons onderwijs en door als school midden in de maatschappij te staan.
De ontwikkeling van Frencken Next
Vier jaar geleden werd gestart met Frencken Next. Next is geen doel op zich, maar een middel om onze onderwijsvisie te bereiken. De manier van werken bij Next draagt er onder meer aan bij dat leerlingen meer inzicht krijgen in hun talenten, leren reflecteren en meer verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun leerproces. Next neemt binnen de school inmiddels een prominente rol in, vanwege de ontwikkelingen die binnen Next begonnen zijn en nu op grotere schaal in de school worden toegepast en vanwege de vele leerlingen die jaarlijks voor dit onderwijstype kiezen.
Samen werken aan goed onderwijs
De onderlinge sfeer, het vertrouwen, de collegialiteit, de cohesie en de aandacht voor elkaar wordt als enorm positief ervaren op het Frencken. Dat vinden we belangrijk. Voor een goed werkende school is het nodig dat de samenhang tussen de medewerkers geborgd en versterkt wordt. Niet alleen door samen leuke dingen te doen, maar ook door medewerkers te blijven betrekken bij het bepalen van de koers van de school, te investeren in samenwerking en in leren van elkaar. Daarbij steunen we op het gedrag dat past bij een professionele schoolcultuur. Daar wordt ons onderwijs beter van.