Cultuurprijs uitgereikt aan Miranda van Bragt
Gepubliceerd op

Cultuurprijs uitgereikt aan Miranda van Bragt

Burgemeester Mark Buijs reikte zondagmiddag 27 maart 2022 in de tuin van Dorpshuis Den Brink in Den Hout de Cultuurprijs 2020 uit aan... onze docente Beeldende Vorming (BVO) Miranda van Bragt!  Dat door corona de uitreiking twee jaar op zich liet wachten, mocht de pret niet drukken. Supertrots zijn we op onze collega, die dit dubbel en dwars verdient!


Foto: © Joris Buijs / Pix4Profs

Cultuurprijs Oosterhout

Ieder jaar wordt de prijs uitgereikt aan een persoon, stichting, vereniging, organisatie of activiteit die op een bijzondere manier bezig is met cultuur van Oosterhout. Daarnaast moet er een duidelijk verband met de gemeente Oosterhout zijn. Als gevolg van de coronamaatregelen moest de uitreiking meermaals worden uitgesteld. Ondanks dat was het een grote verrassing!

Trots op onze docente

Miranda van Bragt ontving de prijs vanwege haar zeer grote betrokkenheid bij en inzet voor tal van culturele activiteiten in de gemeente Oosterhout. Dat merken we natuurlijk ook op het Frencken College, waar leerlingen regelmatig betrokken worden bij, geënthousiasmeerd worden door en kansen krijgen om bij te dragen aan creatieve projecten bij culturele vakken en projecten, waaronder Vastwel, Biesbosch MuseumEiland en Laetare | Wees Blij! slechts enkele voorbeelden zijn.

Kwetsbaarheid

Burgemeester Mark Buijs, die het eremetaal gemaakt door Rien Arnouts uitreikte, noemde het tonen van haar emoties een teken van kwetsbaarheid dat haar tot een krachtige vrouw maakte. Ook vriendin Nicole Hanegraaf hield een korte toespraak. Ze roemde Van Bragts tomeloze energie waarmee ze door cultuur anderen laat zien hoe mooi de wereld is.

Docent

Dat Van Bragt als kunstvakdocent de prijs wint, is uitzonderlijk. Normaal gesproken komt iemand die ook professioneel actief is in de cultuur niet in aanmerking. De jury vond echter dat alle energie, creativiteit en tijd die zij in cultuur in Oosterhout en daarbuiten steekt, haar reguliere werk in hoge mate overstijgt. De lijst met culturele activiteiten waarbij ze verbindt, organiseert, stimuleert en adviseert is lang. Vastwel, het Oosterhouts dialect, Kunstbiënnale Heilige Driehoek en Erfgoed stichting Den Hout zijn slechts enkele voorbeelden.

,,Cultuur is het cement van alles. Erfgoed is de grond waar we op staan”, zei Van Bragt nadat ze de prijs in ontvangst nam. Ondanks dat ze verrast was, zat ze niet om woorden verlegen. ,,Je mag zoveel mogelijk fouten maken, want daardoor ontstaan de mooiste dingen”, voegde ze eraan toe. Daarmee doelde ze op de emoties die haar soms parten spelen als dingen anders lopen dan ze verwacht.


Foto: © Joris Buijs / Pix4Profs