Kirsten en Bregje maken ontwerp voor muurschildering
Gepubliceerd op

Kirsten en Bregje maken ontwerp voor muurschildering

Dit artikel is verschenen in Weekblad Oosterhout op 13 januari 2021

Leerlingen die in het laatste jaar zitten van het vmbo, havo en vwo maken doorgaans een profielwerkstuk. Het is een groot werkstuk waarvan ze zelf het onderwerp mogen kiezen. Bregje Israël en Kirsten van Vught zitten in 5 Havo van het Frencken en kozen ervoor om het profielwerkstuk samen te maken. Ze volgen samen het vak tekenen en kwamen op het idee om een muurschildering te ontwerpen voor een saaie muur in Oosterhout. Dat dit basis idee in de les zou uitgroeien naar een maatschappelijk project hadden ze niet verwacht.

“We hebben eerst contact gezocht met de gemeente. We hebben hen gevraagd of er een muur beschikbaar was voor ons idee. Toen kregen we de muur van de gymzaal aan de Ridderstraat toegewezen,” vertelt Bregje. Terwijl ze plannen aan het maken zijn, oppert hun docent Miranda van Bragt dat het misschien een goed idee is om de mensen die tegenover de muur wonen te vragen wat zij graag zouden willen zien. Dat vonden de meiden een heel goed plan. “Die mensen kijken tenslotte tegen de muur als ze naar buiten kijken.” Ze stellen een mail op die via een contactpersoon naar de bewoners wordt verstuurd. Een beetje onverwachts krijgen ze heel veel reacties. “Daar hoopten we natuurlijk wel op, maar we waren blij verrast dat zoveel mensen reageerden en met ideeën kwamen,” aldus Kirsten.

Samenwerken

De bewoners noemden veel herkenbare plekken op in Oosterhout die ze op de muur zouden willen zien. Denk daarbij aan de bromtol en de grote fiets, een kaneelstok, een carnavalswagen en één meneer schreef een mooi verhaal over de sluizen in Oosterhout. De leerlingen hadden inmiddels de smaak te pakken en ze bedachten dat het leuk zou zijn om de achtergrond samen te maken met leerlingen van De Westhoek. Dit is de school die naast de gymzaal ligt en hier ook gebruik van maakt. Door de Corona maatregelen en het drukke programma lukt het niet om een hele groep een presentatie te geven en een workshop. Mevrouw van Bragt zorgde voor een mooie tussen oplossing: de kinderen van wethouder Van der Helm zitten op de Westhoek en zij zagen een privé les tekenen wel zitten.

Van plan naar uitvoering

De achtergrond van het ontwerp bestaat uit organische vormen in pastel tinten. De gekozen plekken uit Oosterhout worden er in het zwart op afgebeeld. Vrijdag 15 januari is de deadline. Dan leveren ze het profielwerkstuk in ter beoordeling bij de docent én bij de gemeente. Contactpersoon Bibi Schuurs laat weten dat de gemeente uitkijkt naar het ontwerp en dat de gemeente vervolgens graag kijkt naar de mogelijkheden om het plan te realiseren. Bregje en Kirsten hopen natuurlijk dat ze het plan in de loop van het jaar ook daadwerkelijk kunnen gaan uitvoeren. “We willen dat heel graag zelf doen, maar hopen ook dat we ondersteund worden door een professional. Het ontwerp omzetten naar de muur, de juiste verhouding, de werking van de muur dat is allemaal nieuw voor ons.” De meiden hebben beloofd het te laten weten als ze groen licht hebben van de gemeente, dus dit verhaal wordt wellicht vervolgd.

Door: Simone Leijten