Frencken College > Ons onderwijs > Internationalisering

INTERNATIONALISERING

Onze wereld wordt steeds mondialer. Internationale bedrijven vestigen zich overal. Door moderne technologieën wordt het makkelijker om contacten te onderhouden met bijvoorbeeld vakantievrienden. Steeds meer leerlingen gaan studeren in het buitenland en ook vervolgopleidingen bieden de leerlingen aan om in het buitenland op stage te gaan. Internationalisering is een feit en daar wil ook het Frencken zijn leerlingen op voorbereiden.

In de bovenbouw ga je mee met een buitenlandse schoolreis en kun je deelnemen aan één van de uitwisselingsprojecten. Dit is een leuke manier om kennis te maken met een andere cultuur. Je doet zo internationale kennis, ervaring én vriendschappen op. Samen op reis zijn draagt bij aan betrokkenheid en aan in de maatschappij staan, wat wij als school belangrijk vinden. We organiseren het project omdat we er belang aan hechten dat onze leerlingen een kijkje nemen over hun grenzen: door in contact te treden met een ander leer je meer over jezelf.


Crossing Borders

Ieder schooljaar vindt er een uitwisselingsproject plaats met 3 havo en bovenbouw vwo. Het project is bedoeld om kennis te nemen van elkaars taal, cultuur en onderwijs. Leerlingen die zich opgeven brengen een bezoek aan het buitenland: 3 Havo gaat naar Duitsland, vwo gaat naar Italië of Roemenië. De leerlingen zijn ruim een week van huis en logeren in het gezin van hun uitwisselingspartner. Bij het tegenbezoek aan Oosterhout zijn de internationale leerlingen te gast bij onze leerlingen thuis.

De week waarin de buitenlandse leerlingen hierheen komen en leerlingen deelnemen aan het ‘Crossing-Borders’ project, is een jaarlijks hoogtepunt.

De laatste jaren hebben we vaste uitwisselingspartners voor het vwo:

  • Carl Orff-gymnasium uit Unterschleissheim bij München, Duitsland.
  • Liceo Scientifico Statale “Lorenzo Respighi” te Piacenza, Italië.
  • National College “Mihai Viteazul” in Boekarest, Roemenië.

Buitenlandse Schoolreizen (BSR)

Op het Mgr. Frencken College worden al jarenlang buitenlandse schoolreizen georganiseerd. Wij vinden deze reizen belangrijk. Tijdens deze reizen maken de leerlingen kennis met andere talen en culturen. De reizen dragen vaak bij aan hun persoonlijke ontwikkeling en de leerlingen leren hun klasgenoten beter en in een andere sociale context kennen. Veel leerlingen typeren deze reizen als het hoogtepunt van hun schooltijd.

Er wordt een sportieve en culturele reis aangeboden naar Tsjechië. Voor de leerlingen die niet meekunnen op reis wordt een thuisblijversprogramma georganiseerd. Dit programma kent een culturele en een maatschappelijke component. De reizen zijn bestemd voor 4 havo- en 4 vwo-leerlingen en vinden in de week vóór de herfstvakantie plaats.



Voor reizen naar het buitenland gelden dezelfde uitgangspunten als voor de vrijwillige ouderbijdrage (zie 4.7 van de schoolgids).