Vastwel-programma 2024: Tussen Weten & Vergeten
Gepubliceerd op

Vastwel-programma 2024: Tussen Weten & Vergeten

De vijfde editie van VASTWEL 2024 trapte af op woensdagavond 7 februari op het Mgr. Frencken College met het thema ‘Tussen weten en vergeten’: het landschap van herinneringen staat centraal, waar feiten vervagen tussen weten en vergeten. De kick-off werd een inspirerende avond met experts zoals Nienke Fluitman, Kees Jan de Vet en Marleen Hoogeveen, die inzichten deelden en het publiek actief betrokken, met als gespreksleider Willem van Hooijdonk. Het volledige VASTWEL 2024-programma werd onthuld door CKV-docente Miranda van Bragt.

Tijdens de vastenperiode, tussen carnaval en Pasen bieden partners een gevarieerd programma met ontmoetingen, leerzame momenten en inspirerende activiteiten. Het goedgevulde programma wordt ook dit jaar mede door onze leerlingen en mevrouw Van Bragt ingevuld. Jong en oud, ieder kan op eigen wijze deelnemen, kennis nemen en inspiratie opdoen.


Artikel in Weekblad Oosterhout (14 feb): Zo werd ‘Tussen Weten & Vergeten’ vanuit verschillende perspectieven belicht.

Enkele bekende onderdelen keren ook dit jaar weer terug. Zo is er ook dit jaar weer een foto-expositie in de Kloosterdreef, kun je tijdens de Vastenperiode weer dagelijks kijken naar persoonlijke gesprekken op de ORTS en kun je weer meedoen met de Vredeswandeling en naar de Donkere Metten. Daarnaast zijn er tal van andere activiteiten zoals lezingen, expostities en uitvoeringen.


41 persoonlijke verhalen 'Tussen Weten & Vergeten' bij ORTS

Elke dag is er op de ORTS Radio en via hun YouTube-playlist een gesprek tussen een bekende dan wel minder bekende Oosterhouter die een persoonlijke verhaal deelt binnen het thema met Kiek Joustra, Jaap Oomen of Joep Struyk, vanuit het Slotje van Sint-Catharinadal in de prachtige Blauwe Camer.

Het Frencken is erbij, zowel als docent, Arjan Zonneveld, als leerling, Evi Broekman, en als ouder, Rania Hilam.


Kaartje: van wie wil je wat weten of wie wil je niet vergeten?

Elke dag kun je bij Theek 5 een andere kaart uitzoeken passend bij het thema en gemaakt door leerlingen van het Mgr. Frencken College. Deze kun je voorzien van een persoonlijk bericht voor een speciaal iemand. Een vraag waarop je graag het antwoord weet, of gewoon om te laten weten dat je die persoon niet bent vergeten. Stop deze kaart in de bus of doe hem ouderwets op de post.

Ook in Theek5: expositie van kleikoppen uit klas 3 en lino's van zielsverwanten uit klas 2!


19 februari - 28 maart: buitenexpositie Kloosterdreef

Wat deel je wel en wat “vergeet” je te delen op social media? Is het niet leuk, mooi of interessant genoeg? Of is het beter dat mensen dat niet van je weten; vind jij dat, of anderen?!
Jongeren maakten voor VASTWEL een uitzondering en vertellen hun persoonlijke handgeschreven verhaal. Iets wat ze niet eerder deelden, om welke reden dan ook. Het levert in ieder geval inspirerende stof voor een goed gesprek.. En misschien is het tevens een boodschap voor anderen?
De foto's zijn t/m 28 maart 2024 te zien in de buiten-expositie “Wat we niet delen”, waarin (oud)leerlingen van het Frencken te zien zijn, met een persoonlijke boodschap: Sanne, Evi, Ceyda, Noa, Mees, Rijk, Rena, Iris, Noraly, Claartje, Berend, Jakub, Jane, Sven, Simone en Kysha.

De fotoexpositie op de Kloosterdreef is vrij toegankelijk


20 februari: lezing “Wat de geschiedenis en de kunst ons leren en tevens laten vergeten.”

We nemen je in deze presentatie mee in de geschiedenis met beelden uit de kunst. Laat kunst ons anders kijken en/of omgaan met de wreedheden die er in de wereld speelden en die op dit moment ook plaatsvinden? Leren we van het verleden en de blik van de kunstenaars en handelen we daar ook naar? Of vergeten we soms de heel belangrijke zaken die ons mensen met elkaar verbindt? Een historische en kunstzinnige reis binnen het thema door Bert Oudenhoven en Miranda van Bragt.

Iedereen is van harte welkom op dinsdag 20 februari vanaf 19.30 uur op het Mgr. Frencken College (entree vrij - een vrijwillige bijdrage is lief)


7 maart: Theater De Bussel 'Strangely Familiar'

Samen met CKV-leerlingen bezoeken we deze voorstelling 'Strangely Familiar - About a man who meets himself'. De hoofdpersoon wordt niet gezien door zijn collega's. Hij ontvlucht zijn moeizame bestaan door weg te dwalen naar een gedroomde wereld, waarin alles kan bestaan waarnaar hij verlangt. Hij is echter niet in staat zijn dromen waar te maken. Als er een nieuwe werknemer op kantoor komt, blijkt deze man zijn perfecte evenbeeld. Hoe komt het dat deze dubbelganger de erkenning krijgt waar onze hoofdpersoon al zo lang naar verlangt?

Voorafgaand aan deze voorstelling vindt een inleiding plaats. Deze is gratis bij te boeken en na de voorstelling is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over de herkenning binnen het thema.

Theater De Bussel donderdag 7 maart 20.15 uur - 21.35 uur


15 maart: expositie Ma-de-liefste in d'Houtse Kerk

Deze expositie is een eerbetoon aan Maria, alle moeders en alle vrouwen die zich moeder voelen. Wit, de kleur van perfectie, licht, goedheid, onschuld, zuiverheid en maagdelijkheid staat centraal en komt tot uiting in de diverse werken van Els Bastiaansen, Wien de Graaf en leerlingen van basisschool De Achthoek en het Mgr. Frencken College. Het is een groeiende expositie want we nodigen iedereen uit om een zelfgemaakte madelief te komen plaatsen in het gangpad als eerbetoon aan je eigen “Ma-de-liefste”.

Opening 15 maart om 19.00 uur, te zien tot en met 7 april elke zaterdag 15.00 - 17.00 uur en zondag tussen 11.00 en 16.00 uur.


29 maart t/m 14 april: expositie Onvergetelijk Speelgoed

Leerlingen uit 1NA en 2VB hebben in kader van Vastwel hun lievelingsspeelgoed geschilderd en dat geabstraheerd. Leerlingen uit 4 vwo hebben een selectie gemaakt uit de collectie van Speelgoedmuseum Op Stelten. Deze hebben zij op een creatieve wijze getekend en omgezet in een memory spel en een kwartet.

Op Goede Vrijdag wordt tijdens de opening van de Expositie ‘Onvergetelijk Speelgoed’ het spel gespeeld op een bijeenkomst met mensen met dementie.

Opening 29 maart om 10.00 uur, gratis te zien tot en met 14 april in het café van het Speelgoedmuseum "Op Stelten". Daarnaast kun je hier het unieke memory- en kwartetspel aanschaffen met tekeningen van het speelgoed uit het depot.


Kijk voor meer op de website Vastwel.life

VASTWEL is onderdeel van het Leer- en Inspiratiehuis van Sint-Catharinadal.