Vastwel-programma 2025: over leiden/lijden & bevrijden
Gepubliceerd op

Vastwel-programma 2025: over leiden/lijden & bevrijden

De zesde editie van VASTWEL 2025 trapt af op dinsdag 11 maart in het Sint Catharinadal met het thema ‘over leiden/lijden & bevrijden’. Tijdens de vastenperiode, tussen carnaval en Pasen bieden partners een gevarieerd programma met ontmoetingen, leerzame momenten en inspirerende activiteiten. Het goedgevulde programma wordt ook dit jaar mede door onze leerlingen en Miranda van Bragt ingevuld. Hieronder lichten we enkele  activiteiten uit.

11 maart: Opening Vastwel 2025

Dit jaar openen we Vastwel in Sint Catharinadal. Priorin Maria Magdalena introduceert, op eigen kenmerkende wijze, het thema “over leijden & bevrijden”. Jan Waltmans, Strategisch Adviseur van de Directeur Generaal bij het ministerie van buitenlandse zaken belicht het thema vanuit zijn persoonlijke ervaringen als diplomaat. Het publiek wordt hier zowel actief als passief bij betrokken. Er is muziek van Johan Datema, Floris Hovers en Ton Stevens.


Foto: Arjan van Dijk


11 maart - 20 april: buitenexpositie Kloosterdreef

De portretten die je ziet in de Kloosterdreef zijn van mensen die weten wat vrijheid betekent, maar hebben ook het leiden en het lijden aan den lijve ondervonden.
Scan de qr codes en hoor de verhalen achter deze portretten gemaakt door fotograaf: Hans Keur.

De fotoexpositie op de Kloosterdreef is vrij toegankelijk.


11 maart - 19 april: Expositie en leijdende kaart

Elke dag kun je bij Theek 5 een andere kaart uitzoeken passend bij het thema en gemaakt door leerlingen van het Mgr. Frencken College. Deze kun je voorzien van een persoonlijk bericht voor een speciaal iemand. Stop deze kaart in de bus of doe hem ouderwets op de post.

Bekijk ook de expositie van onze leerlingen. Zij hebben zich door het thema laten inspireren en dat heeft geresulteerd in een heel divers scala aan tekeningen.

Expositie en leijdende kaart
Theek 5, Oosterhout



19 maart: Lezing 'Van het “Beloofde Land” tot een eigen staat, Israël'

Dinsdagavond 18 maart geeft Bert Oudenhoven (oud-collega) in het auditorium van het Frencken College een lezing over de geschiedenis van het Joodse volk geïllustreerd aan de hand van (hedendaagse) kunst, zoals Banksy.

Een volk dat zo’n 4000 jaar geleden door Jahwe tot ‘uitverkoren volk’ is gebombardeerd en door Jahwe naar het ‘Beloofde Land’ wordt geleid, zolang zij zich houden aan de leiding van Jahwe. Zodra de joden dit wel doen trekt Jahwe zijn handen van het volk af en volgt een periode van lijden. Je zou dat moment kunnen zien als het begin van de diaspora, de verspreiding van het joodse volk over de wereld. De achtergebleven joden in Palestina komen hierna onder meerdere overheersingen te staan, er komen Joodse opstanden en er zal nog veel ellende volgen...


3 april: Film Babytheeth

Donderdagavond 3 april wordt in Inspiratielab de film Babyteeth vertoond van regisseur Murphy. Deze bizarre situatie is verpakt in een comfy deken van gitzwarte humor en een eigenzinnige en sprankelende stijl. Zonder dat ze té komisch doet over terminale ziektes.

De ernstig zieke tiener Milla valt voor de drugsdealer Moses, een regelrechte nachtmerrie voor haar ouders. Door deze nieuwe relatie vindt Milla haar zin voor het leven terug, al raakt ze steeds meer de weg kwijt. Terwijl ze een leven leidt waarin ze niets meer te verliezen heeft, kijken haar ouders en kennissen lijdzaam toe.

Donderdag 3 april, inloop 19.00 uur, start film 19.30 uur.
Ticket regulier 10€  Ticket jongeren 5€: Tickets via filmoplocatie.nl
Inspiratielab, Oosterhout


9 april: College Tour 

Oelbert docent Nico Kruit gaat in gesprek met 2 gasten:
Pauline Klein Paste maakt al 20 jaar visuele uitingen met betekenis, vaak verbonden met het einde van het leven. De gesprekken die Pauline voert met mensen die weten dat ze gaan overlijden, zijn vaak heel bijzonder.
Het leven van de 27-jarige Gijs Zebregts werd compleet op z’n kop gezet toen hij met acute leukemie werd gediagnosticeerd. Door stamceltransplantatie heeft hij deze vreselijke ziekte overleefd.

De avond is gratis maar een vrije gave voor Stamgenoten wordt zeer gewaardeerd.

Donderdag 9 april | inloop 19.00 uur | programma 19.30 - 21.30 uur
Aanmelden via info@vastwel.life
St. Oelbert gymnasium


10 en 12 april: Paters Passie in Sint Jan

Vertelling: Pater Jacques Kerssemakers is een van de meest bekende Oosterhoutse verzetsstrijders. De monnik uit de Sint Paulusabdij werd op 7 mei 1943 geëxecuteerd. Zijn verhaal wordt verteld in 14 staties waarbij een parallel wordt getrokken naar het lijdensverhaal van Christus.

Het verhaal, geschreven door Jaap Oomen, wordt gelardeerd met muziek van de Oosterhoutse muzikanten Johan Datema, Floris Hovers, Toon Oomen en Ton Steevens, dans van H19 en geïllustreerd met kunstwerken vervaardigd door leerlingen van het Frencken!

Ton Biemans leest de rol van Jacques Kerssemakers, Kiek Joustra en Jaap Oomen zijn de vertellers, ondersteund door Theo Koopmans en Miranda van Bragt.

Op 10 en 12 april | 19.30 uur - 21.00 uur
Aanmelden via e-mail naar vastwel.life@gmail.com
Sint Jan, Oosterhout

Rechts is een decor te zien van glas-in-lood ramen door onze leerlingen gemaakt.


14 april - 19 april: interviews ORTS

Er worden 6 interviews gehouden en uitgezonden op ORTS in de 'goede week'. Meer informatie volgt.


Kijk voor het volledige programma op de website Vastwel.life

VASTWEL is onderdeel van het Leer- en Inspiratiehuis van Sint-Catharinadal.