LOB op het Frencken College

LOB NIEUWS


Zit je in de bovenbouw en heb je dus een profielkeuze gemaakt? Dan kun je langzaamaan gaan denken aan je vervolgstudie die bij jou past!

We houden je via deze pagina op de hoogte van het laatste nieuws voor jouw vervolgstudie: open dagen en meeloopdagen/proefstudeerdagen op HBO en Universitair niveau. Let op: het is slechts een selectie van het totale aanbod van LOB-activiteiten.

Klik gerust op de links en kijk wat interessant is voor jou om (online) te bezoeken!DOWNLOADS & LINKSIk wil iets met….
Misschien weet je nog niet welke studies er zijn, maar weet je wél al dat het iets met gezondheid wordt. Of iets met talen, rechten of menselijk gedrag. Die 'ik-wil-iets-met-info' is al veel waard. Vanuit hier kun je verder oriënteren op een passende studie. In een aantal video’s kun je inspiratie opdoen, bekijken welke opleidingen bij een interessegebied horen en meer ontdekken over de verschillen tussen deze studies.

Bekijk de 'ik wil iets met-presentaties'

Onderwijs iets voor jou? Kijk eens op deze website en kies voor beroepsleerkracht!


Een tool van Avans
- de interessewijzer!

Studiekeuze123 kan je helpen - niet met één druk op de knop, maar wel met behulp van deze checklist.

Meteen naar de pagina Ontdek je toekomst

Alles over Mijn Studiekeuze


Studiekeuze eZine

Studiekeuze eZine april staat in het teken van 1 mei aanstaande, de uiterlijke datum om je aan te melden bij een hbo of universiteit! Ook in het online magazine: In 4 kliks van je profiel naar een studie en: Welke studie, stad en school kies jij?

De Studiekeuze eZine april voor studiekiezers/ouders.


BUAS join a student: aanmelden voor 1 mei

Tot 1 mei is het mogelijk om aan te melden voor een meeloopdag. De leerling uit 5H of 6V wordt een dagdeel gekoppeld aan een student van de opleiding naar keuze. Op deze manier krijgt de leerling een beter beeld van een normale dag op de campus; het volgen van een college of Lab, werken aan een opdracht en vragen stellen aan de eerstejaarsstudent. Inschrijven kan via www.buas.nl/joinastudent.


Wil je meer te weten komen over jouw opleiding, de sfeer op
de campus proeven én kennismaken met onze studenten en docenten? Klik hier voor 25 nieuwe opleidingsvideo's!


Tilburg University

Ben je benieuwd hoe het is om als student op onze universiteit rond te lopen of twijfel je tussen universiteiten? Kom dan naar de Campus Experience, proef de sfeer op onze compacte, groene campus en kijk of Tilburg University iets voor jou is. Bezoek de Campus Experience op 11 mei!

Meeloopdagen
Op de campus proefcolleges van een opleiding volgen met andere studiekiezers en kennismaken met docenten. Je sluit de dag af met een Campus Tour, gegeven door studenten die zelf de studie volgen.

Studeren aan hbo of universiteit?
Tilburg University (TiU) heeft
de belangrijkste verschillen op een rij gezet.

Welke studierichtingen heeft Tilburg University en welke opleidingen horen daarbij?
Dat laten ze zien in een
aantal videopresentaties.

TIPS voor studiekeuze
Je hebt vast al een top 5 of een top 3 gemaakt van opleidingen die
bij je interesse passen. Hoe weet je nu welke van deze studies het beste bij je past? Of waar je deze opleiding het beste kunt gaan volgen?

 • Maak een lijstje met voors en tegens per opleiding zodat je gemakkelijk kunt vergelijken. Kijk bijvoorbeeld naar de vakken; welke lijken je interessant en welke spreken je minder aan? En hoe zit het met de werkvormen; vind je het fijn om in kleine groepjes samen te werken of werk je liever zelfstandig? Bij welke opleiding heb je dan het beste gevoel? En op welke campus voel je je het meest thuis?
 • Bezoek nog een voorlichtingsevenement waarbij je je meer verdiept in de inhoud van een opleiding en je onze studenten vragen kunt stellen over studeren in Tilburg of het studentenleven. Bedenk vooraf alvast op welke vragen je een antwoord wilt.
 • Check je keuze nog eens bij je ouders en vrienden. Vraag hun waarom ze vinden of een opleiding wel of niet bij je past.
 • Neem ook eens contact op met een student die de studie doet en stel je laatste vragen. Zo krijg je meteen meer gevoel bij je keuze.
 • En bij twijfel: Beluister de podcast 'Heb ik wel de juiste studie gekozen?
We hebben inmiddels heel wat materiaal gemaakt. Enkele voorbeelden zijn:
• Podcasts: Podcasts over studiekeuze voor leerlingen en ouders (nieuw!).
• Online brochures:
 Online brochure die zelf samengesteld kan worden
• Opleidingsvideo's
: Video's van enkele van onze opleidingen zijn te bekijken op ons YouTube-kanaal
• Campusvideo
: Campusvideo door studenten, voor studiekiezers (nieuw!).


Universiteit Utrecht

Campus tours voor 5 vwo
In een tour ervaren scholieren hoe het is om te studeren in Utrecht, bezoeken ze universiteitsgebouwen en spreken ze bachelorstudenten. Ook scholieren uit 5 vwo met interesse in een numerus fixus of selectie opleiding zijn welkom; deze tours vinden plaats van 18 t/m 20 mei.
Meld je aan

Nieuwe bachelors die in 2022-2023 starten:


TU Eindhoven

Open dag 21 mei
Zaterdag 21 mei
is er een extra open dag op de campus! Omdat we in februari een online open dag hadden, bieden we scholieren toch graag een extra kans de sfeer op de campus te komen ervaren en persoonlijk vragen te stellen aan onze studenten en docenten. Al onze bacheloropleidingen zijn aanwezig, er zijn rondleidingen over de campus, de studententeams presenteren zich en natuurlijk is er een grote informatiemarkt.

Online proefstuderen
In deze modules maken de leerlingen kennis met een aantal eerstejaarsvakken om te beoordelen of de inhoud bij ze past. Het niveau van de modules sluit aan bij de vakken van vwo 6. In het platform dat we ook voor onze studenten gebruiken, wordt met korte video's de theorie uitgelegd. Daarna volgen opdrachten die ze zelf kunnen nakijken. Bovendien ontvangen ze na deelname een certificaat. Na de bacheloropleidingen Mechanical Engineering, Sustainable Innovation en Architecture, Urbanism & Building Sciences biedt de bachelor Industrial Engineering nu ook een proefmodule aan! Benieuwd naar deze modules?
Bekijk ze hier


Na Examen Dagen voor 5H- en 6V-leerlingen die in Tilburg gaan studeren


Op 15 en 16 juni 2022 zullen de Na Examen Dagen in Tilburg plaatsvinden. Dit zijn twee dagen waarop examenkandidaten sfeer kunnen proeven op de vier studentenverenigingen van Tilburg: T.S.C. Sint Olof, T.S.R. Vidar, T.S.V. Plato en I*ESN. Hierbij zullen de examenkandidaten kunnen kijken of het Tilburgse studentenleven ze aanspreekt, maar ook alvast nieuwe medestudenten leren kennen. Het programma wordt later bekend en dit zal allemaal te volgen zijn op Instagram! De inschrijvingen zijn al open en gaat via dit formulier.


Zuyd Hogeschool

Zuyd Hogeschool is een ambitieuze hogeschool in het hart van Europa met 12 vestigingen in 3 steden: Maastricht, Heerlen en Sittard. Sinds jaar en dag staan diverse opleidingen van Zuyd in de top van de landelijke keuzegidsen. Dit komt voornamelijk door de persoonlijke aandacht voor onze studenten en kleinschalige karakter.

Maak kennis met Zuyd-opleidingen
Het hele jaar organiseert Zuyd Hogeschool kennismakingssessies voor de verschillende opleidingen. Dat kan zowel op locatie als online. Dus weet je nog niet helemaal precies welke studie je wilt kiezen? Of zit je nog in de oriëntatiefase? Kom dan ook eens kennismaken met onze opleidingen. Tijdens de kennismakingssessies ontdek je in 30 minuten of een opleiding bij je past. Je krijgt echt een goed beeld van de opleiding(en)! Zo kun je jouw uiteindelijke keuze beter bepalen.

Kijk op de zuyd.nl voor het aanbod per opleiding en interessegebied. De sessies worden regelmatig geüpdatet.


Maastricht University

Gezondheid kent geen grenzen! Een virus laat zich niet tegenhouden door de grenzen van een land.De opleiding European Public Health bekijkt gezondheid daarom niet alleen op nationaal niveau, maar neemt ook het internationale perspectief mee. Hoe werken landen samen en wat kunnen we van elkaar leren? Gezondheid bevorderen op Europees niveau, daar gaat het om. Tijdens deze opleiding zijn er veel mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. Je kunt zowel voor je minor periode als je onderzoeksstage ervaring opdoen bij organisaties met Europese of globale belangen.

Benieuwd hoe onze studenten de opleiding ervaren?

Bekijk de Instagram pagina van Ines en stel haar al je vragen via een DM. Je kunt ook een keer een persoonlijk bezoekje brengen aan de Health Campus en daar studenten ontmoeten. Stuur ons een e-mail en we maken graag een afspraak met je.


University of Twente - 14 mei Taster Day

Taster Day voor technische geneeskunde - Universiteit Twente

De opleiding Technische Geneeskunde heeft een numerus fixus. Dit betekent dat leerlingen zich uiterlijk 15 januari 2023 al moeten inschrijven. Om leerlingen voldoende tijd te geven om een juiste keuze te maken, organiseren we dit schooljaar op 14 mei een extra Taster Day voor 4 en 5 vwo-leerlingen. Een Taster Day is een kleinschalige voorlichting over de opleiding.

We hebben een leuk programma samengesteld en door de kleinschaligheid is er alle ruimte om vragen te stellen aan onze studenten en opleidingsstaf. Ook krijgen de leerlingen een interactieve rondleiding in ons simulatie- en trainingscentrum met operatiekamers en intensive care units.

Wanneer: zaterdag 14 mei
Tijd: 14.00-17.00
Waar: TechMed Centre, UT

Aanmelden voor de Taster Day Technische Geneeskunde


HAN University of Applied Sciences

Open Dagen van de HAN op 2 april in Nijmegen.
Open Dag in Arnhem op 26 maart.

Gelukkig kan dat deze keer gewoon op de campus. Maar er zijn ook online voorlichtingen.

Wageningen University & Research


Dit voorjaar hebben we speciaal voor scholieren die zich vroeg oriënteren een online open dag op 21 april. Kijk voor de complete agenda op www.wur.nl


Universiteit van Amsterdam proefstuderen 4 t/m 13 april 

Tijdens Proefstuderen kun je je verdiepen in je toekomstige studie en ontdekken of de opleiding ook werkelijk bij je past. Maak kennis met het onderwijs in de praktijk door bijvoorbeeld een echt college te volgen, online of op de campus. Meer informatie en aanmelden.


Radboud Universiteit

Neem deel aan de online oriëntatieweek. Elke avond van 7 t/m 10 februari kun je online domeinvoorlichtingen volgen van meerdere opleidingen. Meer informatie en aanmelden.

Leerlingen die het leuk vinden zich te verdiepen in een maatschappelijk vraagstuk en die misschien benieuwd zijn hoe een college op de universiteit eraan toe gaat? Tijdens de Thematours van het Radboud Pre-University College kunnen 4, 5 of 6 vwo'ers zich twee middagen lang onderdompelen in een maatschappelijk thema.

Statistiek in jouw pws

Het PWS is een belangrijk onderdeel tijdens de laatste jaren van het vwo. Maar hoe kun je zinnige en correcte uitspraken doen over de data die je hebt verzameld?
Tijdens dit seminar leer je hoe je op de juiste manier data verzamelt en conclusies trekt uit deze data.

Academie Artemis

Academie Artemis legt de basis voor een boeiende carrière bijvoorbeeld als concept designer, visual designer, graphic designer, trendforecaster, visual marketeer en meer. Wij bieden een HBO voltijd opleiding en diverse cursussen aan waarmee ze als allround creative aan de slag kan gaan. Meer weten?
Check onze website!


Erasmus Universiteit

Op zaterdag 12 februari vindt de Online Bachelor Open Dag van de Erasmus Universiteit Rotterdam plaats.

Global Future fair

Op 12 februari. Iets voor jou ? Kijk er eens naar.


FONTYS 

Vanaf 10 januari zijn er weer een aantal activiteiten bij Fontys: https://fontys.nl/Studeren/Studie-kiezen/Open-dagen.htm

Wil je meer weten over Fontys Hogeschool? De eerste (online) voorlichtings- en studiekeuze activiteiten gaan in november van start. Aanmelden en info is te vinden op fontys.nl/kennismaken. Op de webpagina fontys.nl/ouders vind je informatie specifiek gericht op de ouders van scholieren. Je kunt ook dit document gebruiken om naar ouders door te sturen.

De studiekeuze activiteitenagenda:

fontys.nl/agenda


TussenjaarBeurs

Overweeg je na je examen een tussenjaar te nemen?

Bezoek dan de online TussenjaarBeurs op woensdagavond 5 en dinsdagavond 11 januari. Van 19.00 tot 21.30 uur.


TU Delft

CAMPUSTOUR

Elke vrijdagmiddag om 15.00 uur kunnen scholieren samen met een gids een rondje over de campus lopen. In 2 uur krijg je informatie over de verschillende onderwijsvormen en opleidingen van TU Delft en bezoek je faciliteiten waar studenten gebruik van kunnen maken, zoals sport- en cultuurcentrum X en de TU Delft Library. 

KU Leuven (BE)

Op woensdag 23 februari organiseert KU Leuven een online open dag voor toekomstige studenten. 

Net als op een gewone open dag kunnen studenten informatie krijgen over alle bacheloropleidingen van KU Leuven en over een aantal schakelprogramma’s. We beantwoorden vragen via chat, er zijn infosessies, studenten om te bevragen, …
Je komt alles te weten over bijvoorbeeld de vereiste voorkennis, het studieprogramma of de loopbaanmogelijkheden. Er worden specifieke chatsessies voor Nederlandse studenten georganiseerd..

Meer informatie op: www.kuleuven.be/online-open-dag

Algemeen: www.kuleuven.be/nederlandsestudenten


Voorlichting defensie voor leerlingen uit de bovenbouw

Ben je geïnteresseerd in een opleiding die binnen defensie valt ? Zo ja, zet in je agenda: donderdag 27 januari 15.30-16.15 uur = voorlichting defensie en zorg ervoor dat je dan niet hoeft te werken, geen autorijles hebt, niet naar de orthodontist hoeft e.d.

De heer Ronnie Peeters komt je van alles vertellen over alle onderdelen binnen defensie.

Het inschrijfformulier volgt nog.


Webinars over studiekeuze en studeren

door Hermien Miltenburg (oudervoorlichter Wageningen University)

 • 14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
 • 12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
 • 16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
 • 16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken


Avans Hogeschool 

We kijken ernaar uit om jou met één van je ouders bij ons op locatie te ontvangen. Tijdens je bezoek ga je ervaren hoe het echt is bij de opleiding waarover jij meer wilt weten. Je ontmoet de docenten en studenten en proeft de gezellige sfeer. Je komt erachter of studeren bij Avans bij jou past.

Open dag zaterdag 13 november.


HAS Hogeschool

Scholieren kunnen een keuze maken uit 18 verschillende hbo bachelor opleidingen bij HAS Hogeschool. Van een opleiding in de richting agro, biologie of food, tot business, design en tech.

In november en december bieden we diverse studiekeuze evenementen om scholieren te helpen bij het maken van een studiekeuze:

 • 24/7: online studiemarkt. Hier vinden scholieren korte video's van onze opleidingen over het studieprogramma, stage, excursies en baankansen na de opleiding.
 • Woensdag 10 november: online live sessies. Een laagdrempelige manier om docenten en studenten online te ontmoeten en vragen te stellen.
 • 19, 20 en 27 november: open dagen op locatie. Sfeer proeven bij HAS Hogeschool en een moment om live in gesprek te gaan met studenten en docenten.
 • December: proefstuderen. Scholieren ervaren een studiedag bij een favoriete opleiding.

Alle studiekeuze events HAS Hogeschool


Universiteit voor Humanistiek


Zaterdag 13 november online open dag!
Via een livestream kunnen scholieren kennismaken met de bachelor Humanistiek, onze universiteit en het studentenleven in Utrecht. Hoogleraar Anja Machielse geeft een minicollege over eenzaamheid bij jongeren, en er is volop gelegenheid om vragen te stellen aan onze studieadviseur en studenten.

‘De bachelor Humanistiek is zoveel meer dan klakkeloos informatie opnemen. Je leert kritisch te zijn, je blik te verruimen, te reflecteren op wie je bent en wat je wilt.'

Meer weten? Bekijk onze nieuwe brochure!


VU Amsterdam

Proefstuderen en meelopen
Natuurlijk kun je je verder in onze opleidingen verdiepen. Voor een groot gedeelte is dat weer mogelijk op onze campus. In kleine groepjes of een-op-een met onze studentambassadeurs maak je nader kennis met je favoriete opleiding(en). Het programma verschilt per opleiding, maar bestaat meestal uit een hoorcollege, een werkgroep/proefcollege en een rondleiding.

Meer informatie en (voor)aanmelden


Vijf jaar Philosophy, Politics and Economics
Hoewel PPE in het Verenigd Koninkrijk al decennialang een begrip is, was PPE aan de VU bij de oprichting in 2016 de eerste PPE-opleiding op het vasteland van Europa. Inmiddels hebben we twee jaarlagen van afgestudeerden die allemaal andere richtingen opgaan. Na de bachelor kiezen veel studenten ervoor om door te studeren. Zij volgen een master in een van de drie disciplines (filosofie, politicologie of economie), of een gerelateerd thema als global ethics, environmental policy of development studies.

Lees hier interviews met drie PPE alumni


De BuitenlandBeurs

Op vrijdag 26 & zaterdag 27 november aanstaande vindt in Jaarbeurs Utrecht de 6e editie van De BuitenlandBeurs plaats. De BuitenlandBeurs is hét event in Nederland voor jongeren die op zoek zijn naar een studie, tussenjaar, vrijwilligerswerk of taalcursus in het buitenland.

Ruim 80 universiteiten en andere (onderwijs)instellingen uit Europa en daarbuiten helpen duizenden jongeren op de beurs verder met hun buitenlandplannen. De beurs is overzichtelijk ingedeeld in pleinen met een breed aanbod aan mogelijkheden. Daarnaast is er een interessant inhoudelijk programma vol ervaringsverhalen van studenten.

Wereldreizigers in spé? Schrijf je hier in!


Universiteit Twente

Vanaf het collegejaar 2022-2023 krijgen de bacheloropleidingen Psychologie en Technical Computer Science een Numerus Fixus.

Voor vwo’ers die in Amsterdam willen studeren én opgeleid willen worden aan een technische universiteit is er de gezamenlijke bacheloropleiding Mechanical Engineering (werktuigbouwkunde) van de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Twente.

Bachelor online Open dag


Universiteit Leiden

Voor verdiepende studiekiezers – die al een shortlist van één of meerdere opleidingen hebben waar ze geïnteresseerd in zijn – bieden we dit najaar wel activiteiten aan op locatie: dit zijn kleinschaligere activiteiten zoals proefstuderen of meeloopdagen.

Deze programma’s bestaan uit onder andere een bezoek aan het onderwijsgebouw, het volgen van een college, rondleidingen door de faculteit en de stad en gesprekken met studenten op locatie.


HZ University of Applied Sciences

Brede voorlichting

Voor geïnteresseerden in een economische, technische of sociaal-maatschappelijke opleiding organiseren we op 2, 3 en 4 november voor iedere richting een online voorlichting van één uur.