LOB op het Frencken College

LOB NIEUWS


Zit je in de bovenbouw en heb je dus een profielkeuze gemaakt? Dan kun je langzaamaan gaan denken aan je vervolgstudie die bij jou past!

We houden je via deze pagina op de hoogte van het laatste nieuws voor jouw vervolgstudie: open dagen en meeloopdagen/proefstudeerdagen op HBO en Universitair niveau. Let op: het is slechts een selectie van het totale aanbod van LOB-activiteiten.

Klik gerust op de links en kijk wat interessant is voor jou om (online) te bezoeken!DOWNLOADS


Studiekeuzeactiviteiten najaar 2021 bij Avans, BUAS, Fontys, Zuyd Hogeschool, Maastricht University, TiU en TU/e


Studiekeuze eZine

November is de maand met de meeste open dagen: 782!
In deze editie onder meer:

  • Goed voorbereid naar een open dag
  • Waar zijn de open dagen?
  • 15 januari: deadline numerus fixus-opleidingen
  • Mijn kind helpen met studiekeuze

De Studiekeuze eZine november voor studiekiezers/ouders.


Avans Hogeschool 

We kijken ernaar uit om jou met één van je ouders bij ons op locatie te ontvangen. Tijdens je bezoek ga je ervaren hoe het echt is bij de opleiding waarover jij meer wilt weten. Je ontmoet de docenten en studenten en proeft de gezellige sfeer. Je komt erachter of studeren bij Avans bij jou past.

Open dag zaterdag 13 november.


HAN University of Applied Sciences

Open Dagen van de HAN op 13 en 14 november in Nijmegen.
Open Dag in Arnhem op 20 november.

HAS Hogeschool

Scholieren kunnen een keuze maken uit 18 verschillende hbo bachelor opleidingen bij HAS Hogeschool. Van een opleiding in de richting agro, biologie of food, tot business, design en tech.

In november en december bieden we diverse studiekeuze evenementen om scholieren te helpen bij het maken van een studiekeuze:

  • 24/7: online studiemarkt. Hier vinden scholieren korte video's van onze opleidingen over het studieprogramma, stage, excursies en baankansen na de opleiding.
  • Woensdag 10 november: online live sessies. Een laagdrempelige manier om docenten en studenten online te ontmoeten en vragen te stellen.
  • 19, 20 en 27 november: open dagen op locatie. Sfeer proeven bij HAS Hogeschool en een moment om live in gesprek te gaan met studenten en docenten.
  • December: proefstuderen. Scholieren ervaren een studiedag bij een favoriete opleiding.

Alle studiekeuze events HAS Hogeschool


Radboud Universiteit

Leerlingen die het leuk vinden zich te verdiepen in een maatschappelijk vraagstuk en die misschien benieuwd zijn hoe een college op de universiteit eraan toe gaat? Tijdens de Thematours van het Radboud Pre-University College kunnen 4, 5 of 6 vwo'ers zich twee middagen lang onderdompelen in een maatschappelijk thema.

Op vrijdagmiddag 12 en 19 november aanstaande organiseert het Radboud Pre University of Society in samenwerking met het InScience International Science Film Festival Nijmegen een speciale editie van zo’n thematour, met deze keer als thema LUST FOR LIFE!

Meer informatie kan je vinden op onze website

Statistiek in jouw pws

Het PWS is een belangrijk onderdeel tijdens de laatste jaren van het vwo. Maar hoe kun je zinnige en correcte uitspraken doen over de data die je hebt verzameld?
Tijdens dit seminar leer je hoe je op de juiste manier data verzamelt en conclusies trekt uit deze data.

16 november 2021, 13:00-16:00 uur

Bijeenkomst 1 | Thema: Dataverzameling & Dataweergave

7 december 2021, 13:00-16:00

Bijeenkomst 2 | Thema: Data-analyse & Uitspraken doen over je data

Universiteit voor Humanistiek

Zaterdag 13 november online open dag!
Via een livestream kunnen scholieren kennismaken met de bachelor Humanistiek, onze universiteit en het studentenleven in Utrecht. Hoogleraar Anja Machielse geeft een minicollege over eenzaamheid bij jongeren, en er is volop gelegenheid om vragen te stellen aan onze studieadviseur en studenten.

‘De bachelor Humanistiek is zoveel meer dan klakkeloos informatie opnemen. Je leert kritisch te zijn, je blik te verruimen, te reflecteren op wie je bent en wat je wilt.'

Meer weten? Bekijk onze nieuwe brochure!


Tilburg University

We hebben inmiddels heel wat materiaal gemaakt. Enkele voorbeelden zijn:

• Podcasts:
Podcasts over studiekeuze voor leerlingen en ouders (nieuw!).
• Online brochures:
 Online brochure die zelf samengesteld kan worden
• Opleidingsvideo's
: Video's van enkele van onze opleidingen zijn te bekijken op ons YouTube-kanaal
• Campusvideo
: Campusvideo door studenten, voor studiekiezers (nieuw!).

Evenementenkalender:

  • Meeloopdagen (29 november – 3 december 2021) 

  • Start-Je-Studiekeuze webinars (12 januari 2022)

Bekijk de Voorlichtingskalender.


VU Amsterdam

Proefstuderen en meelopen
Natuurlijk kun je je verder in onze opleidingen verdiepen. Voor een groot gedeelte is dat weer mogelijk op onze campus. In kleine groepjes of een-op-een met onze studentambassadeurs maak je nader kennis met je favoriete opleiding(en). Het programma verschilt per opleiding, maar bestaat meestal uit een hoorcollege, een werkgroep/proefcollege en een rondleiding.

Meer informatie en (voor)aanmelden


Vijf jaar Philosophy, Politics and Economics
Hoewel PPE in het Verenigd Koninkrijk al decennialang een begrip is, was PPE aan de VU bij de oprichting in 2016 de eerste PPE-opleiding op het vasteland van Europa. Inmiddels hebben we twee jaarlagen van afgestudeerden die allemaal andere richtingen opgaan. Na de bachelor kiezen veel studenten ervoor om door te studeren. Zij volgen een master in een van de drie disciplines (filosofie, politicologie of economie), of een gerelateerd thema als global ethics, environmental policy of development studies.

Lees hier interviews met drie PPE alumni


University of Twente


Universiteit Twente biedt dit studiejaar een nieuw en divers voorlichtingsprogramma, ontwikkeld om vwo-leerlingen op diverse manieren op weg te helpen bij het kiezen van de juiste vervolgopleiding.

Online Open Day op zaterdag 20 november
Ontdek vanaf je laptop welke bachelor het beste bij je past. Elke opleiding houdt twee keer een informatiesessie. Tijdens het event kun je vragen stellen in de 1:1 of groepschat.
Ook zijn er featured topics te volgen over onderwerpen die een brede groep interesseert, zoals ‘Your future career’ en ‘Life as a UT student’.

Het event is terug te kijken is via ons streaming platform UT LIVE.

Meeloopdag
Vwo 5 en 6 leerlingen kunnen zich inschrijven voor een Meeloopdag! Tijdens een gewone collegedag ervaren zij hoe het is om te studeren aan de Universiteit Twente. Een dag lang gaan ze, samen met een eerste- of tweedejaars student van de bacheloropleiding van hun interesse, de campus verkennen. Een dag uit het leven van een student! Meer informatie en aanmelden.

De BuitenlandBeurs

Op vrijdag 26 & zaterdag 27 november aanstaande vindt in Jaarbeurs Utrecht de 6e editie van De BuitenlandBeurs plaats. De BuitenlandBeurs is hét event in Nederland voor jongeren die op zoek zijn naar een studie, tussenjaar, vrijwilligerswerk of taalcursus in het buitenland.

Ruim 80 universiteiten en andere (onderwijs)instellingen uit Europa en daarbuiten helpen duizenden jongeren op de beurs verder met hun buitenlandplannen. De beurs is overzichtelijk ingedeeld in pleinen met een breed aanbod aan mogelijkheden. Daarnaast is er een interessant inhoudelijk programma vol ervaringsverhalen van studenten.

Wereldreizigers in spé? Schrijf je hier in!


BUAS Breda

Wil je meer te weten komen over jouw opleiding, de sfeer op de campus proeven én kennismaken met onze studenten en docenten? Kom dan op zaterdag 20 november naar onze eerste live open dag sinds lange tijd. 
Klik hier voor de online opleidingswebinars van BUAS.

Universiteit van Amsterdam

Van 29 november t/m 3 december kunnen leerlingen bij de UvA proefstuderen en zo kennis maken met de inhoud van een opleiding. De opzet verschilt per opleiding, en loopt uiteen van het volgen van een college, het bestuderen van een tekst, het maken van een opdracht of het meedoen aan een practicum. Meer informatie en aanmelden.


Wiskunde deficiënties wegwerken?
Het wiskunde-instituut van de UvA organiseert winter- en zomercursussen Wiskunde A en Wiskunde B voor vwo-6 leerlingen. Het doel is om het niveau op vwo-eindniveau te brengen, als toelating voor een universitaire studie. De eerste cursus (online) begint eind januari.
Meer informatie.

Online voorlichting studiekeuze voor ouders
Op woensdagavond 1 december geven de UvA en HvA voorlichting voor ouders 'Hoe help ik mijn kind kiezen'. Studiekeuzecoach Zazie van der Leeuw wordt geïnterviewd waarbij zij uitlegt wat er allemaal bij studiekeuze komt kijken en welke rol ouders hierin kunnen spelen.
Meer informatie en aanmelden.


FONTYS

Wil je meer weten over Fontys Hogeschool? De eerste (online) voorlichtings- en studiekeuze activiteiten gaan in november van start. Aanmelden en info is te vinden op fontys.nl/kennismaken. Op de webpagina fontys.nl/ouders vind je informatie specifiek gericht op de ouders van scholieren. Je kunt ook dit document gebruiken om naar ouders door te sturen.

De studiekeuze activiteitenagenda:

Per opleiding vind je hier het totale aanbod aan mogelijkheden en activiteiten die bijdragen aan een studiekeuze. Data voor onder meer meelopen, proefstuderen en open dagen en ook verwijzingen naar opleidingsinfo, de sneakpreview en de kennismaken-pagina’s. Alles handig bij elkaar.

Zuyd Hogeschool

Zuyd Hogeschool is een ambitieuze hogeschool in het hart van Europa met 12 vestigingen in 3 steden: Maastricht, Heerlen en Sittard. Sinds jaar en dag staan diverse opleidingen van Zuyd in de top van de landelijke keuzegidsen. Dit komt voornamelijk door de persoonlijke aandacht voor onze studenten en kleinschalige karakter.

Wil je meer weten over een bepaalde opleiding? Meld je dan aan voor één van de Open Dagen van Zuyd. Een ideale mogelijkheid om een goed beeld te krijgen van de opleidingen. Je kunt kijken of de opleiding die op de website zo leuk lijkt, ook echt bij je past. Je ziet de locatie waar je wellicht gaat studeren. Tijdens de presentaties over de opleidingen hoor je alles wat je moet weten. Daarnaast staan er studenten klaar om al je vragen te beantwoorden en te vertellen wat zij leuk en minder leuk vinden aan de studie. Ook kun je kennismaken met docenten van de opleiding.

Kijk op de website en meld je aan voor één van onze Open Dagen


Universiteit Twente

Vanaf het collegejaar 2022-2023 krijgen de bacheloropleidingen Psychologie en Technical Computer Science een Numerus Fixus.

Voor vwo’ers die in Amsterdam willen studeren én opgeleid willen worden aan een technische universiteit is er de gezamenlijke bacheloropleiding Mechanical Engineering (werktuigbouwkunde) van de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Twente.

Bachelor online Open dag


Universiteit Leiden

Voor verdiepende studiekiezers – die al een shortlist van één of meerdere opleidingen hebben waar ze geïnteresseerd in zijn – bieden we dit najaar wel activiteiten aan op locatie: dit zijn kleinschaligere activiteiten zoals proefstuderen of meeloopdagen.

Deze programma’s bestaan uit onder andere een bezoek aan het onderwijsgebouw, het volgen van een college, rondleidingen door de faculteit en de stad en gesprekken met studenten op locatie.

TU Delft

In het najaar start de nieuwe voorlichtingscampagne “Delft doe je niet zomaar, daar moet je meer voor doen”. Met deze nieuwe voorlichtingscampagne willen we scholieren bewust laten kiezen voor een studie. Kijk naar de voorlichtingsactiviteiten.


HZ University of Applied Sciences

Brede voorlichting

Voor geïnteresseerden in een economische, technische of sociaal-maatschappelijke opleiding organiseren we op 2, 3 en 4 november voor iedere richting een online voorlichting van één uur.

Zaterdag 27 november tussen 09.30 en 15.30 uur: Open Dag


Maastricht University

Online clustervoorlichtingen
Voor leerlingen en 4/5 vwo die meer willen weten over de opleidingen van de Universiteit Maastricht bieden wij tweewekelijks 'Online Voorlichtingen' aan.