Het Frencken-monument is geplaatst en 'gedoopt'!
Gepubliceerd op

Het Frencken-monument is geplaatst en 'gedoopt'!

Op 30 januari j.l. was de feestelijke opening van het geheel vernieuwde Mgr. Frencken College. Het gemeentebestuur heeft daarbij uit handen van wethouder Robin van der Helm ons verblijd met een monument voor in de buitenruimte. Destijds nog een schaalmodel van het uiteindelijk kunstwerk. Inmiddels is het kunstwerk gereed en geplaatst. Een mooi moment om het vandaag te onthullen!

Kunstenaar Joep Struyck uit Den Hout heeft een bestaand kunstwerk van Niel Steenbergen uit de oude gevel van het Mgr. Frencken College gebruikt in een nieuw kunstwerk. De thematiek van het oude en nieuwe Frencken College komen in het kunstwerk bijeen.Joep Struyk en CKV-docent Miranda van Bragt hebben bovenbouwleerlingen betrokken bij de nieuwe steen. De bladeren en vruchten aan de nieuwe stam vertegenwoordigen hun ideeën over wat onderwijs voor hen betekent. Zij lichtten ter plekke ook toe:

Christine Starmans:
"We hebben dit jaar gekeken naar hoe we het kunstwerk van Niel Steenbergen terug konden brengen in het nieuwe gebouw. We hebben hierbij gekeken naar nar waar we hem graag wilde hebben en ook hoe we hem eruit wilde laten zien.Deze ideeën heeft mevrouw Van Bragt gedeeld met Joep en hij heeft er uiteindelijk dit prachtige beeld van gemaakt. De woorden in het beeld zijn woorden die bij leerlingen van het Frencken opkwamen wanneer we aan het Frencken denken. Ik koos voor het woord 'vrienden'."

Suleyman Akgol:
"Niel Steenbergen, wie is dat nou? Dat dacht ik dus ook, en meerdere van ons. Totdat we meer te horen kregen. Het muurreliëf. [...] En toen kregen we een videoboodschap van Joep Struijk. Hij had onze hulp nodig. Hoe mooi dat hij onze woorden heeft verwerkt in het nieuwe kunstwerk."

Zaaien en laten groeien
Kunstenaar Joep Struyk en Jan Schippers van de Niel Steenbergen Stichting gingen in gesprek over Niel, de samenwerking en de inspiratiebronnen. Op het officiële moment werden door de aanwezigen zaadjes van wilde bloemen gestrooid rondom het beeld en wethouder Robin van der Helm heeft het bewaterd. Daarna werd er geproost op dit prachtige, symbolische monument.Oud en nieuw
Het slopen van het markante schoolgebouw van architect Bedaux was een pijnlijke keuze die moest worden gemaakt om een nieuwbouw van deze omvang en moderniteit te realiseren. Nu zijn we hartstikke gelukkig en trots op ons nieuwe gebouw. Gelukkig is er een belangrijk element uit het oude gebouw bewaard gebleven; het gevelreliëf van de Oosterhoutse beeldhouwer Niel Steenbergen. Deze steen was uitgangspunt voor het nieuwe monument en ligt nu naast een staande nieuwe steen, die de nieuwe tijd vertegenwoordigt. Symbool voor de nieuwbouw maar ook voor de vernieuwing die het onderwijs aldoor doormaakt.
Media
  • Christine Starmans
  • Robin en Joep
  • Robin van der Helm 2
  • Robin van der Helm
  • Suleyman Akgol 2
  • Suleyman Akgol
  • Strooien maar