Frencken-debatteam wint opnieuw Lions scholierendebat
Gepubliceerd op

Frencken-debatteam wint opnieuw Lions scholierendebat

Donderdagavond 10 november 2022 was het na drie jaar weer tijd voor het Lions Scholierendebat. Het Frencken debatteam met Puck Vermetten, Sana'a Salah, Sophie Giesselbach en Marylène Huijbregts won de zestiende editie van het debat in Oosterhout! 


Debatteren in de voorrondes

De Lions Oosterhout Alm & Donge organiseerde het Scholierendebat - met het Frencken College, het Oelbert Gymnasium en het Dongemond College - dit jaar op het St. Oelbert Gymnasium. De stellingen waren divers: van het al dan niet leggen van zonnepanelen op agrarische grond tot aan het wel of niet oprichten van een Europees leger. In de voorrondes namen de vier teams van het Frencken het op tegen vier teams van het Oelbert. Hierbij werd er goed samengewerkt en lieten de leerlingen van het Frencken zich ook op een mooie wijze zien door na elk debat zowel de jury als de tegenstanders te bedanken.

Door naar de kwart- en halve finales

Na de voorrondes wisten drie van de vier teams van het Frencken de kwartfinales te bereiken. Hierin werd er niet tegen leerlingen, maar tegen volwassenen gedebatteerd. Sommigen namen het op tegen advocaten, anderen tegen gemeenteraadsleden, maar de lastigste tegenstanders bleken toch wel de rectoren. Dit team wist zich namelijk samen met twee teams van het Frencken en een team van het Oelbert te plaatsen voor de halve finale. In deze halve finale kregen de leerlingen slechts 10 minuten voorbereidingstijd op een nieuwe stelling. Het was dus vaak improviseren geblazen.

Frencken debatclub wint finale tegen rectoren

Zowel de rectoren als één team van het Frencken wisten zich na deze lastige halve finales te plaatsen voor de finale. In deze finale werd er gedebatteerd over het al dan niet verbieden van ontgroeningen bij studentenverenigingen. Hierbij werd er in de argumentatie vaak met voorbeelden gewerkt, wat leidde tot een zeer humoristisch, maar toch inhoudelijk sterk debat. Deze finale werd uiteindelijk gewonnen door het team van het Frencken waardoor Puck Vermetten, Sana'a Salah, Sophie Giesselbach en Marylène Huijbregts de felbegeerde wisselbeker in ontvangst mochten nemen!

De prijs: deelname aan het Brabants Debat toernooi en een bezoek aan de Tweede Kamer verzorgd door de Lions. Het Frencken debatteam won in 2019 ook het vijftiende Lions scholierendebat.


Lees meer over de stellingen in het nieuwsartikel van BN De Stem.