Vastwel-programma 2023: Verbijsterd en Verwonderd
Gepubliceerd op

Vastwel-programma 2023: Verbijsterd en Verwonderd

VASTWEL is in volle gang na een spectaculaire opening op het Frencken en dat betekent volop inspirerende activiteiten tijdens de vastenperiode tot Pasen. Het goedgevulde programma wordt ook dit jaar mede door onze leerlingen en CKV-docente Miranda van Bragt ingevuld. Jong en oud, ieder kan op eigen wijze, deelnemen aan VASTWEL rondom het thema van dit jaar 'Verbijsterd en Verwonderd'.

8 maart: ChatGTP: What’s is next

Wethouder Guus Beenhakker, van huis uit journalist met een specialisatie  in onderwijs en digitale vaardigheden, onderwijsdeskundige Nicole Hanegraaf, student Tilburg University Kunstmatige Intelligentie Jurre van Opzeeland, docente filosofie Marleen Hoogeveen gaan met leerlingen van het Oelbert en het Mgr. Frencken College filosoferen over de toekomst van het onderwijs/leven met alle huidige ontwikkelingen m.b.t. Kunstmatige Intelligentie (AI). Het onderwerp is zeer actueel binnen en buiten het onderwijs! Docent Filosofie Wim Smit is gespreksleider en zal ervoor zorgen dat zowel de gastsprekers, de leerlingen als het publiek zijn of haar verhaal kan doen.

Iedereen is van harte welkom op 8 maart om 19.30 uur op het St. Oelbert Gymnasium (entree vrij)


22 februari - 6 april: buitenexpositie Kloosterdreef

Bekijk portretten van leerkrachten/docenten uit het basis- en voortgezet onderwijs in Oosterhout: alsof ze voor de klas staan, gefotografeerd door Hans Keur.. Docenten, zoals Frencken-docent Dennis Langendoen, hebben een brief aan leerling geschreven die een bijzondere plek heeft verworven op een verbijsterende dan wel verwonderde manier. De reactie van de leerlingen, zie je terug in de creatieve verwerking van het portret van hun docent/leerkracht, waaronder brugklassers met een ode aan hun groep 8-docent Martin van Riel. En de Heilige Driehoek is zeker ook de moeite waard om eens te bekijken! Onze leerlingen met hun Italiaanse gasten gingen je al voor (zie foto).

Dagelijks gratis te bezoeken op de Kloosterdreef.
 


19 maart: Workshop en performance Spoken Word

Schrijf jij graag en hou je van optreden? Ben je tussen 12 en 22 jaar? Geef je op en kom naar de workshop Spoken Word – Performen in Theek5. Je leert van Nawod en Sanna (twee artiesten) om op het podium te staan en je stem te gebruiken zoals het bij jou en je tekst past. Na de workshop laat je je nieuwe skills horen in het Leescafé. Geef je op via Vastwel.

Ben je een liefhebber van woordkunsten? En nieuwsgierig naar wat de jeugd te vertellen heeft, kom dan 14:30 uur naar het optreden kijken en luisteren in het Theek 5 lees café (entree vrij)

Workshop van 12.00 tot 14.00 uur, Optreden van 14.30 tot 15.30 uur in Theek 540 dagen Verbijsterd & Verwonderd

Elke dag is er op de ORTS en via hun YouTube-kanaal een gesprek tussen een bekende dan wel minder bekende Oosterhouter in de trouwzaal van het gemeentehuis. En natuurlijk is het thema Verbijsterd & Verwonderd het onderwerp van gesprek. Het Frencken is erbij!

KLIK OP DE FOTO OM DE VIDEO TE ZIEN (mits verschenen)


Marylène Huijbregts
Leerling uit 5vwo over sociale media en het internet

Jurre van Opzeeland
Oud-leerling over Kunstmatige intelligentie (zie ook de ChatGPT-bijeenkomst op 8 maart)


Sem van Rozendaal
Oud-leerling zal zijn eigen nummer ten gehore brengen


Sven van der Wal
Leerling over de donkere periode in zijn leven en hoe fijn hij het nu heeft


Gijs de Reijke
Docent Aardrijkskunde over de foto’s die hij maakt in de natuur


Kaarten en TikTok Art

Oud-leerling van het Frencken Noëlle van Engelenburg gaat volgend jaar naar het St.Joost Academie met haar vormgeving-skills. Hieronder haar kaarten en kijk natuurlijk even op TikTok van Vastwel die zij volledig voor haar rekening neemt!


22 februari - 6 april: expositie bij Theek 5

Het thema spreekt tot de verbeelding: kunst kan als geen ander verbijsteren dan wel of juist verwonderen. Leerlingen verdiepen zich in het thema en dit zorgt voor divers werk in de tentoonstelling Verbijstering & Verwondering "aan de muur" (vrije entree)


Bezoek de mini-expositie t/m 6 april bij Theek 5 Oosterhout.


16 maart - 7 april: expositie d'Houtse Kerk

VASTWEL heeft i.s.m. Stichting d’Houtse kerk een expositie ingericht waarin foto’s van Houtse inwoners, tekeningen van jong en oud samen komen en het thema tot leven komt.

Annemarie Rasenberg maakte portretten van personen die, op welke manier dan ook, hun bijdrage hebben geleverd aan de Corneliuskerk. Oud-leerling van het Frencken Elizabeth van As tekent gezichten waarop de tijd is af te lezen. Zie hieronder haar werk. Leerlingen van de Achthoek verdiepten zich in de kruiswegstatie en zorgde voor een nieuwe invulling van de lege plekken die zijn achtergebleven in de kerk. De tekenleerlingen uit 5havo van het Mgr. Frencken College hebben tekeningen gemaakt waarbij ze zich hebben laten inspireren door de Heiligenbeelden in de kerk. Met  verschillende technieken, stijlen en vol “eigenwijsheid” brengen zij deze beelden als een soort (hedendaagse) iconen tot leven.

Open van 16 maart, elke vrijdag, zaterdag en zondag t/m 7 april tussen 14.30-17.00 uur.