Girls' Day 2021: kennismaken met bèta, techniek en IT
Gepubliceerd op

Girls' Day 2021: kennismaken met bèta, techniek en IT

Dit jaar heeft het Frencken op voor het eerst deelgenomen aan Girls' Day, een landelijk initiatief van VHTO om meiden kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. Tijdens de jaarlijkse Girls’ Day openen door heel Nederland bèta-, technische, IT-bedrijven én -afdelingen van bedrijven en scholen hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar.

Bèta, techniek en IT op het Frencken

Wanneer je interesse hebt in bèta, techniek en/of ICT zit je alvast goed op het Frencken, met vakken als Onderzoeken & Ontwerpen (O&O), Informatica en natuurlijk diverse bèta-vakken als natuurkunde, scheikunde en natuurlijk wiskunde. In de vwo-Topklas 1 en 2 is Science een extra keuze-vak. De meiden uit deze klassen hebben dan ook deelgenomen aan de Girls' Day!

Girls' Day 2021

De dag startte met een livestream waar Girls' Day werd geïntroduceerd. Vervolgens was er een klimaatquiz, een virtuele escaperoom en een woordje van een vrouwelijke minister, mevrouw Ingrid van Engelshoven, minister van onderwijs, cultuur en wetenschap.

De afgelopen tijd is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk bèta, techniek & IT zijn voor de samenleving. Zo werken labtechnologen bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van vaccins, bedenken technici ergonomische oplossingen voor thuiswerkplekken, en maken IT-professionals zich sterk voor veilige videoverbindingen. Dit is een mooie kans om meisjes te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT! Daarnaast vraagt Girls’ Day aandacht voor het thema genderdiversiteit in bèta, techniek en IT.Human-Technology Interaction door TU Eindhoven

Het Frencken College was dit jaar gekoppeld aan de TU Eindhoven. Zij hebben voor ons een workshop verzorgd op gebied van Human-Technology Interaction. Ze houden zich bezig met de interactie van mensen en robots en hoe ze dat kunnen optimaliseren. Ze kijken daarbij naar de psychologische en maatschappelijke effecten van technologie en hebben ons uitgelegd hoe ze dat doen. Daarna hebben we kennis gemaakt met verschillende chatbots, om te kijken hoe mensen reageren op verschillende soorten chatbots. Als laatste hebben we het hier even kort over gehad aan de hand van een aantal stellingen a.d.h.v. dit filmpje over 'Gender shades'.

Meer Girls' Day?

Het was een toffe kennismaking. Wel was het natuurlijk jammer dat we niet echt op pad konden om de techniek in de praktijk te ervaren. Hopelijk is de editie in 2022 live en kunnen we met een aantal meiden op pad!

Kijk ook eens op de website van de VHTO, waar o.a. leuke vlogs te vinden zijn.