Beelden   Sieraden Folders Landkaarten
Gebouwen   Scherven  Foto's Botten
Schilderijen   Boeken Kranten
GESCHIEDENIS SAAI????? Ik dacht het niet!!!!!

1600 Slag bij Nieuwpoort

Veel ouders en grootouders zullen dit jaartalletje zo kunnen opdreunen.

Maar... wie stonden er tegenover elkaar bij Nieuwpoort? En waarom werd er daar gevochten in 1600? En wat waren de gevolgen van die slag? Veel ouders en grootouders zullen het antwoord op deze vragen schuldig moeten blijven! Terwijl dat nu juist veel belangrijkere vragen zijn.

Het geschiedenisonderwijs is de laatste jaren sterk veranderd. Natuurlijk, een jaartal op z'n tijd zul je moeten onthouden. Maar hier op het Mgr. Frencken College willen we je echt kennis laten maken met het verleden. We verplaatsen ons terug in de tijd en vragen ons af hoe mensen vroeger leefden, werkten en dachten. Hoe bepaalde historische gebeurtenissen ontstonden. Maar ook wat voor veranderingen er door de loop der eeuwen allemaal zijn opgetreden. Je zult zien: de mensen die vroeger leefden waren mensen net als wij.

Maar hoe kun je nou iets te weten komen van mensen die er al lang niet meer zijn?????

Dat is natuurlijk een groot probleem. Bij het vak geschiedenis bestudeer je iets wat er eigenlijk niet meer is. Bij aardrijkskunde leer je over de wereld waarop we nu leven. Bij biologie leer je over mensen, dieren en planten die je met je eigen ogen kunt bekijken. Bij Nederlands, Frans, Duits en Engels leer je over talen die vandaag de dag worden gesproken. Maar het verleden is geweest!

Gelukkig heeft dat verleden sporen nagelaten. Die sporen noemen we bronnen. Er zijn gelukkig heel veel bronnen uit het verleden bewaard gebleven, kijk maar:

Door deze bronnen zorgvuldig te bestuderen kun je toch een aardig beeld krijgen hoe het leven er vroeger moet hebben uitgezien. Zoals een detective een misdaad probeert op te lossen aan de hand van sporen die de verdachte heeft achterlaten, zo probeert de geschiedkundige mensen en gebeurtenissen uit het verleden op te sporen. Dat is nu precies wat je bij de geschiedenslessen gaat leren. En als je dat goed doet worden de mensen uit het verleden weer een beetje zichtbaar!

We wensen je daarbij veel succes en vooral heel veel plezier!

Namens de geschiedenissectie van het Mgr. Frencken College,
B. Kerremans


Postadres
Postbus 506
4900 AM Oosterhout N-Br

Bezoekadres
Slotlaan 40
4902 AE Oosterhout N-Br

E-m@il
info@frenckencollege.nl
ontwerp en realisatie SchoolMaster BV