Nieuws updates

We houden jullie hieronder graag op de hoogte van de ontwikkelingen en nieuws over de VERNIEUWBOUW van het Frencken College. Foto's, krantenberichten en de nieuwste tijdlijnvideo vind je hiernaast en via onze social media kanalen. Heb je nog vragen? Kijk eens onder FAQ. Toch nog een andere vraag? Dan kun je je richten tot Julius de Jongh van het Frencken College.

DINSDAG 19 FEBRUARI
Nu we onze weg in onze nieuwbouw gevonden hebben, kijken we vooruit naar het tweede deel van het bouwproject. Enerzijds is dat de herinrichting van gebouw A: daar zijn de oude wanden inmiddels uit gehaald en worden de contouren van de nieuwe lokalen zichtbaar.. Anderzijds is dat de sloop van gebouw C. De sloop is deze week begonnen en duurt ongeveer twee weken. Het slopen gebeurt vanuit het midden van gebouw C. We verwachten weinig tot geen overlast hiervan te hebben. Als gebouw C geheel gesloopt is, wordt onze nieuwe vleugel vanaf de Slotlaan mooi zichtbaar.


DINSDAG 22 JANUARI

We hebben een mooie start gemaakt dit jaar in de nieuwe vleugel en zijn daar positief mee in het nieuws gekomen, zoals in dit artikel in BN/De Stem. Zowel medewerkers als leerlingen zijn over het algemeen blij met het mooie, nieuwe gebouw!
Afgelopen zaterdag 19 januari hebben we het gebouw een paar uur geopend voor ouders, familie en omwonenden en andere geïnteresseerden die een kijkje wilden komen nemen. Dat werd drukbezocht! Natuurlijk is de vernieuwbouw nog niet af, maar het allergrootste gedeelte staat!
En nu? In de nieuwe vleugel worden 'aanloopstorinkjes' verholpen, zoals een knop of een leiding die niet werkt. Fijn om te merken dat dat snel en correct wordt opgelost! Nu is er tijd voor de finishing touch, zoals de aankleding en een lichtplan in het trappenhuis. Er wordt flexibel omgegaan met oplossingen voor de routes, zoals een doorgang voor de minder validen op de eerste etage tussen oud- en nieuwbouw en de extra pauzemogelijkheden in de gang in gebouw E.
En dan de rest: de oudbouw. Momenteel worden gebouw A, C en een gedeelte van B gestript: alles wordt binnenin leeg gehaald en de plafonds verwijderd. De eerste sloopwerkzaamheden starten deze week en daarna zal er een maand lang gesloopt worden, alvorens de opbouw van het nieuwe schoolgedeelte weer wordt aangevangen.


DINSDAG 18 DECEMBER

De spanning stijgt: de nieuwe vleugel wordt steeds verder ingericht en klaargemaakt voor de ingebruikname in 2019! De afwerking loopt ondertussen ook nog. In de aula worden de trappen voorzien van hout. De studienissen hebben mooie banken en eentje is al voorzien van mooie muurkunst. In de lokalen hangen de schermen al op en staan er kasten klaar om gevuld te worden. De kunststof vloer in de gymzaal is helemaal klaar voor gebruik. De douches en wc's werken. De receptie heeft al een nieuwe balie en glas (hergebruikt van de huidige receptie). Het auditorium heeft stoelen en een groot scherm. Er moet nog veel ingericht worden en de stoelen en tafels zullen de lokalen gaan vullen. Sommige meubels worden met de hand gemaakt of bewerkt. Ontdek het BINNENKORT zelf!


MAANDAG 12 NOVEMBER

We liggen mooi op schema met onze nieuwbouw en we zijn er trots op dat de werkzaamheden vrijwel zonder overlast plaatsvinden. Achter de schermen van de nieuwe vleugel gebeurt veel. Nu deze vleugel in zijn geheel staat, is het vooral binnenin de nieuwe vleugel waar hard gewerkt wordt: aftimmeren, verven, behangen en ICT aanleggen. In de nieuwe aula worden komende week de grote steigers verwijderd zodat daar ook met de afwerking kan worden begonnen. In de kantoren en in de nieuwe lokalen worden de vloeren nu gelegd. Begin december zal de verende kunststof vloer in de gymzaal 'gegoten' worden. Na het drogen wordt de belijning erop aangebracht. Nu de bomen weg zijn, krijgen we al langzaam zicht op onze nieuwe hoofdingang.


MAANDAG 22 OKTOBER

Het glas in de nieuwe vleugel zit er grotendeels in aan de buitenkant én binnenkant; de lokalen krijgen steeds meer vorm met de glazen wanden afgewisseld met zwarte platen. Aan de buitenzijde tussen de gebouwen zijn bomen gerooid, wat veel licht brengt! Daaronder zit de riolering en hier komt straks het pad naar de nieuwe hoofdingang! In de mediatheek en in de gang naast de tekenlokalen A-203 is de muur doorbroken en staan nu houten stofschotten, waar later de verbinding tussen oud en nieuw komt. De nieuwe voedingskabels zetten de vleugel onder spanning en de verwarming en gas worden getest. In de nieuwe aula zit het plafond er bijna helemaal in, de steunen voor de beamer en projector hangen en er wordt een grid geplaatst voor spots, waarna de steigers eronder weggehaald kunnen gaan worden. Ondertussen kunnen de eerste verhuisdozen gevuld gaan worden!


DINSDAG 2 OKTOBER

Aan de buitenkant zien we de steigers steeds verder verdwijnen: het glas wordt in de kozijnen geplaatst en daarna zijn het vooral de bouwwerkzaamheden binnen die volop aan de gang zijn. Binnen worden de nieuwe stroomkabels en de riolering aangelegd. Binnenkort worden de bomen gerooid, die op het pad staan om de nieuwe doorgang van oud naar nieuw te creëren. In de herfstvakantie worden de luidruchtigere werkzaamheden gepland, zoals het doorbreken van de muur bij de mediatheek en de gang naast de tekenlokalen A-203 om zo de overlast tijdens de reguliere lessen tot een minimum te beperken. Ook worden er dan meteen stofschotten geplaatst, zodat de lessen na de herfstvakantie rustig vervolgd kunnen worden.
Weetje: wist je dat er al 8km (!) ICT-bekabeling in de nieuwe vleugel is aangelegd?


MAANDAG 17 SEPTEMBER

De verdiepingen van het nieuwe gedeelte staan erop! Het metselwerk aan de buitenzijde is klaar en het voegwerk ook. Er worden nu kozijnen en vervolgens glas gezet; daardoor kunnen de steigers stap voor stap worden afgebouwd en zullen ze na de herfstvakantie helemaal weg zijn. De patio wordt dicht gelegd. En binnen? Er zijn nu twee lokalen helemaal ingericht als 'testlokaal: er ligt vloerbedekking, het plafond zit erin en er zijn stopcontacten. De (technische) voorzieningen in het hele gebouw worden nu aangelegd. In de gymzaal worden de flexibele tussenwanden aangebracht. 


MAANDAG 3 SEPTEMBER

Momenteel worden er op de verdiepingen wanden geplaatst. De buitenmuren worden gemetseld. Ook wordt er hard gewerkt aan de technische installaties, zoals de luchtbehandeling, stroom, verwarming en ICT. Tot de herfstvakantie zal alles in deze nieuwe vleugel plaatsvinden en klaargemaakt worden voor een spoedige ingebruikname.


DONDERDAG 23 AUGUSTUS

Afgelopen dinsdag werd de bouwplaats van de nieuwe vleugel opengesteld voor publiek! We kregen zo een goede indruk van de toekomstige school: ruime binaslokalen, een auditorium, een grote sportzaal met tribune, de nieuwe entree en veel studieplekken om zelfstandig en in kleine groepen te studeren en samen te werken. Dit eerste nieuwe gedeelte zal overigens na de kerstvakantie al in gebruik worden genomen! Vanaf nu houden we jullie hier (en op social media) weer regelmatig op de hoogte van de vorderingen. Foto's van het bouwplaatsbezoek vind je onder foto's en op Facebook ook!


MAANDAG 28 MEI

De bouw van het casco verloopt voorspoedig. Het vloerveld voor de eerste verdieping ligt erin en deze week worden daarop de kolommen geplaatst. Deze week wordt ook de tribunetrap voor de aula geleverd. Volgende week wordt er gestart met het metselwerk. Foto's vind je op Facebook en Instagram!

MAANDAG 7 MEI

In de meivakantie zijn de begane grondvloeren gelegd en nu is helemaal zichtbaar hoe het nieuwbouw gedeelte komt te liggen. Deze week wordt er een grote kraan opgebouwd. Woensdag wordt er beton gestort, waarna er kolommen worden gezet  en vervolgens wordt er begonnen met de wanden zetten. Foto's vind je op Facebook en Instagram!

MAANDAG 16 APRIL

Het bouwen verloopt voorspoedig: na de funderingen liggen nu de leidingen al: je ziet ze mooi lopen tussen de 'muren'. In de meivakantie (komende twee weken) worden de begane grondvloeren gelegd. Vervolgens worden daarop de druklagen aangebracht. Daarmee wordt nog beter zichtbaar waar het gebouw komt te liggen en kan er na de meivakantie met de eerste staalconstructies en gevelelementen worden begonnen, zodat de 1e verdieping in zicht gaat komen.

MAANDAG 9 APRIL

Nu wordt zichtbaar waar er nieuwe muren komen te staan: de funderingen van de nieuwe ingang, administratie en gymzaal liggen er en worden nu met beton volgestort. In Instagram stories (in profiel hoogtepunt 'nieuwbouw' op je mobiel) zie je hoe dat eruit ziet. Kijk ook onder foto's voor een impressie. 


DINSDAG 27 MAART

Afgelopen week is er begonnen met het boren van de boorpalen: maar liefst zo’n 200 stuks! Deze gaan gemiddeld 9 meter diep de grond in. Door deze te ‘schroeven’ in plaats van te slaan, is er weinig overlast. Deze werkzaamheden zullen deze week rond woensdag zijn afgerond. Ondertussen is er al gestart met het uitgraven van de funderingen en zullen het einde van deze week de eerste werkvloeren gestort gaan worden. En daarna? Na Pasen zullen ook de eerste bekistingen voor de fundering worden gesteld, en zal de funderingsbewapening worden aangebracht. De kranen en materialen daarvoor staan al klaar! Daarna zal de fundering gestort gaan worden zodat rond half april gestart kan worden met het leggen van de begane vloer. Dat betekent dat we boven de grond gaan werken en wordt het steeds beter zichtbaar waar het nieuwbouw gedeelte exact komt te liggen. Ondertussen zal de bouwplaats verder worden in gericht.


MAANDAG 12 MAART 

De graafwerkzaamheden zijn in volle gang en worden deze week afgerond. Vervolgens gaan einde week/ begin volgende week de eerste boorpalen de grond in - dit kan enige (geluids)overlast geven. Ondertussen vinden deze week de schoolexamens plaats in het gebouw van de Rabobank in Oosterhout. 

DINSDAG 27 FEBRUARI

Vandaag staan we stil bij de officiële start van de nieuwbouw van het nieuwe Frencken! In het bijzijn van en begeleid door de partners vernieuwbouw - de Gemeente Oosterhout, bouwer Van Wijnen en het Frencken zelf uiteraard - zijn vier nieuwerwetse tijdcapsules gepresenteerd. Deze zijn gemaakt door een selectie leerlingen uit klassen 4H, 5H en 5V onder begeleiding van Miranda van Bragt en nu in de aula te bewonderen. Er is afgesloten met een toast en een feestelijke borrel met alle genodigden: (oud)docenten, medewerkers van het Frencken, leden van de ouderraad, wethouders en medewerkers bij de Gemeente Oosterhout, team Van Wijnen en een aantal leerlingen. Het persbericht is hier te lezen.


MAANDAG 19 FEBRUARI 2018

In de carnavalsvakantie is er hard doorgewerkt: het gebouw F is nu geheel gesloopt. Deze week worden de restanten daarvan afgevoerd alsmede fundering verwijderd. In de aula zijn nieuwe vluchtdeuren geplaatst en andere vluchtdeuren zijn ook aangepast, om de veiligheid voorop te blijven stellen tijdens de bouw. De bouwplaats wordt deze week ingericht.

MAANDAG 5 FEBRUARI 2018

Deze week is het strippen afgerond en wordt er gestart met het daadwerkelijk slopen van het oude gebouw F. Met name in de carnavalsvakantie volgende week zal de sloop een vlucht nemen. Eind februari wordt gestart met de opbouw. Er gaat deze week ook een OMGEVINGSBULLETIN uit naar omwonenden.

MAANDAG 29 JANUARI 2018

Afgelopen weekend tijdens ons Open Huis is voor het eerst de 3D-film van onze 'vernieuwbouw' gepresenteerd via VR-brillen. Dit geeft een unieke kijk in de toekomst en kun je zien hoe onze school er in 2019 uit gaat zien! Dus zet je VR-bril op of beweeg met je muis door deze film, die nu online staat hier op YouTube.

MAANDAG 22 JANUARI 2018

Vanaf nu is vleugel F afgesloten voor zowel medewerkers als leerlingen. Alleen bouwpersoneel is daar toegestaan. Deze week wordt er gestart met het strippen Het achterplein is niet meer toegankelijk voor medewerkers en leerlingen. Dat betekent dat toegang tot de school alleen via het voorplein verloopt. Er zullen bordjes hangen en er zal in het begin iemand staan om jullie eraan te herinneren.Het N-gebouw is buiten gebruiken en de lessen die hier plaats vonden zijn ingedeeld in het nieuwe rooster. De muzieklessen vinden plaats in de tijdelijke gebouwen.Vanaf nu is de bouwweg vanaf Wilheminakanaal-Noord in gebruik voor bouwverkeer.


Postadres
Postbus 506
4900 AM Oosterhout N-Br

Bezoekadres
Slotlaan 40
4902 AE Oosterhout N-Br

E-m@il
info@frenckencollege.nl
ontwerp en realisatie SchoolMaster BV