Culturele activiteiten

ONDERBOUW


Proef, voel, ruik, hoor en doe!

Naast de kunstvakken Beeldende Vorming en Muziek is er op het Frencken college ook op andere manieren aandacht voor kunst en cultuur. Want kunst en cultuur is meer! Ook theater, architectuur, film, dans, mode, grafische vormgeving zijn vormen van kunst en cultuur. Voor sommige mensen lijkt kunst ver van hun bed, maar kunst is overal. Als je bijvoorbeeld een middagje gaat winkelen in de stad dan kom je er al mee in aanraking: je ziet gebouwen, een kunstwerk op een rotonde, een straatmuzikant, maar ook alles wat te koop is in winkels is allemaal vormgegeven en ontworpen door ontwerpers of kunstenaars.

Op het Frencken vinden wij het belangrijk dat je je daar bewust van wordt. Door je horizon te verbreden kom je er achter van welke kunstvormen jij houdt.


In elke jaarlaag organiseren we bijzondere culturele en kunstzinnige activiteiten. Dat kan een bezoek zijn aan een voorstelling in “De Bussel” of je doet zelf mee aan een theatervoorstelling, een workshop animatie, dans of percussie tijdens een cultuurdag. Kortom, je zintuigen worden op allerlei manieren aangesproken!


Elke leerling op het MFC krijgt in de onderbouw een cultuurkaart.  Deze cultuurkaart maakt het mede mogelijk om een uitgebreid aanbod te geven aan culturele en kunstzinnige activiteiten in klas 1, 2 en 3.CJP-CULTUURKAART 


Als school zijn wij aangesloten bij de CJP-cultuurkaart. Met deze deelname geven we aan dat we kunst en cultuur belangrijk vinden binnen onze schoolmuren, en daarbuiten!


De CJP-cultuurkaart is een persoonsgebonden kortingskaart  bv. op een theatervoorstelling, een bioscoopkaartje of een museum. Maar ook op kleding, boeken of een laptop. Elke Frencken-leerling krijgt elk jaar een nieuwe cultuurkaart. Vanuit de ouderbijdrage vragen we een minimaal bedrag van 10 euro per leerling dat we overdragen aan CJP. Dit totale tegoed wordt door CJP dan met 5 euro per leerling aangevuld. Als school staat dit totale bedrag dan tot beschikking om in te zetten voor culturele activiteiten. Hieronder is te lezen welke activiteiten we organiseren voor de onderbouw met inzet van deze cultuurgelden.


Voor meer informatie: https://www.cjp.nl/ouders/


LEERJAAR 1


Aan het begin van het schooljaar komt theatergroep PlayBack  naar onze school en speelt hun voorstelling Like. Deze rauwe voorstelling geeft goed weer hoe het kan gaan bij vriendschappen, groepsdruk, buitengesloten worden, pesten en de invloed van sociale media hierop. Leerlingen worden geconfronteerd met de emotionele gevolgen van pesten. Deze voorstelling sluit mooi aan bij de aandacht die we vragen voor pestgedrag tijdens de Week van het Pesten.


LEERJAAR 2


Introductie

Twee professionele graffitikunstenaars begeleiden de leerlingen met het maken van een graffiti-werkstuk. Met mallen, spuitbussen, een groot zeildoek en vooral veel creativiteit wordt in groepen een mooi graffiti kunstwerk gemaakt. Dit jaar stond onze nieuwbouw centraal. Op bouwhekken is een lange rij graffiti-werken te zien met doorkijkjes naar de bouwplaats.


 

Cultuurdag klas 2


Op deze cultuurdag gaan de leerlingen zelf aan de slag met diverse kunstdisciplines. Ze maken een keuze aan een ruim aanbod workshops, bijvoorbeeld theater, film, animatie en muziek. Vervolgens actief aan de slag en aan het eind van de dag worden alle resultaten in de aula gepresenteerd.

De dag erna brengen we een bezoek aan theater De Bussel waar we een spetterende muziekvoorstelling te zien krijgen.

LEERJAAR 3


Cultuurdag ‘Improvisatietheater’

Onder leiding van professionele improvisatieacteurs van de The Impro Company gaan de leerlingen in een workshop aan de slag gaan met de basisprincipes van improvisatietheater. In deze workshops leren de leerlingen om met lef voor een groep te staan, zonder afgerekend te worden door hun omgeving. Ze worden gestimuleerd om op een positieve manier naar elkaar te kijken en te reageren. Vooral niet denken, maar doen is het devies van deze dag. Als afsluiting volgt een improvisatieoptreden samen met de acteurs in de aula. Een leerzame en hilarische dag.

  

 

 Tekenen

 

Lees hier verder over het vak tekenen.


 

Muziek

 

Lees hier verder over het vak muziek.


 

 Musical

 

Lees hier verder over de Frencken musicals.


 

 Beeldende Vorming

 

Lees hier verder over het vak Beeldende vorming.Postadres
Postbus 506
4900 AM Oosterhout N-Br

Bezoekadres
Slotlaan 40
4902 AE Oosterhout N-Br

E-m@il
info@frenckencollege.nl
ontwerp en realisatie SchoolMaster BV