VWO Topklas 1 en 2

Op het Mgr. Frencken College hebben leerlingen de mogelijkheid om zichzelf extra uit te dagen door zich aan te melden voor de vwo-Topklas. In deze tweejarige Topklas krijg je het basisprogramma van de brugklas, maar we gaan dieper op de stof in en we bespreken ook andere onderwerpen. Verder ga je op onderzoek uit en maak je ook opdrachten buiten de school in de ‘echte’ wereld. Je werkt zelfstandiger en meer in groepen. En er is ruimte voor andere manieren van leren. Je hebt evenveel lessen als in een gewone brugklas, maar in plaats van de extra rekenles en Nederlands kwaliteit krijg je twee uur Spaans of Future Science. Ook in de tweede klas krijg je twee uur Spaans of Future Science, hiervoor vervallen een uur Duits en Frans.

 

 

Future Science

 Zoals de naam het wellicht een beetje verraadt, gaan we bij Future Science aan de gang met wetenschap. Leerlingen die zich zelf verwonderen over de wereld om zich heen en vaak vragen "waarom is iets zo?", zitten bij Future Science helemaal goed. Anders dan bij de meeste vakken, werken we bij Future Science door middel van modules. Zo hebben de leerlingen keuzes in modules als Forensisch Onderzoek, Sterrenkunde, Duurzame Energie en Lucht- en Ruimtevaart. Naast dat de topklasleerlingen een berg aan wetenschappelijke kennis opdoen, leren de leerlingen ook kritisch na te denken over de wetenschap. Hoe wordt er onderzoek gedaan, waarom vinden wij dingen interessant, klopt de oerknaltheorie wel of is duurzame energie wel zo duurzaam? Daarnaast geven we ook aandacht aan het schrijven van wetenschappelijke verslagen, hoe presenteer ik mijn bevindingen van een onderzoek en welke bronnen zijn daarbij te vertrouwen?

Spaans

Spaans is een wereldtaal en leer je op het Frencken beheersen: Spaans spreken, lezen en schrijven. Naast de lesboeken volgen, benaderen we Spaans ook spelenderwijs met bijvoorbeeld door getallen te oefenen met Spaanse bingo. Spaans kun je afsluiten met een internationaal erkend certificaat.

Projecten:

Een aantal keer per jaar zijn er projecten. Tijdens die projecten verbinden we de verschillende vakken met elkaar en ga je met de theorie aan de slag in de praktijk. Vaak zijn het projecten waarbij je iets leert over studies en beroepen die mogelijk zijn met een vwo-diploma.Projecten die momenteel in het programma zitten, zijn:

 • Toekomst kijken (3 beroepsgroepen)
 • Poëzie (vak: Nederlands)
 • Leerlooierij (vakken: Biologie, Beeldende Vorming & Geschiedenis)
 • Fitness (vakken Lichamelijke Opvoeding en Biologie)
 • Eureka Cup (vak: O&O)
 • Fiets (vak: Wiskunde)
 • De stad (vakken: Geschiedenis & Aardrijkskunde)
 • Eneco Windenergie (vakken: Geschiedenis, Aardrijkskunde & Biologie)
 • Vogelzang (vakken Biologie & Muziek)
 • We are on this road together” Rollenspel/Samenwerking op Tilburg University (vakken: Introductie, mentoraat & Levensbeschouwing)
 • Globalisering (vakken: Aardrijkskunde, Geschiedenis & Levensbeschouwing)
 • Zoek de Verschillen - Onderzoek naar verschillen en overeenkomsten op het gebied van Taal & Cultuur (vakken: Nederlands & Duits)
 • Conditie Onderzoek - Conditiegegevens meten en analyseren (vakken: Biologie, Wiskunde & Lichamelijke Opvoeding)
 • Portret of Senses - Een portret met zelf geschreven teksten in het Engels over jouw bestaanservaringen (vakken: Engels, Levensbeschouwing & Beeldende Vorming)
 • “Tour de Belgique” - Excursie Namen (Examen voor ERK certificaat op A2 niveau) en Han (vakken: Frans & Aardrijkskunde)
 • Australian Baseball Clinic (vakken: Lichamelijke Opvoeding & Engels)

Ben je gemotiveerd en op zoek naar een uitdaging? Dan is de Frencken Topklas zeker iets voor jou!

 

Toelatingscriteria:

Om toegelaten te worden tot de Topklas moet je een :1. vwo-advies basisschool,2. een overtuigend vwo- advies van je leerkracht groep 8 gekregen hebben,3. een onderzoekende en geïnteresseerde houding hebben.Vermeld direct bij je aanmelding op onze school, dat je naar de Topklas wilt, want er is maar een beperkt aantal plaatsen.


Postadres
Postbus 506
4900 AM Oosterhout N-Br

Bezoekadres
Slotlaan 40
4902 AE Oosterhout N-Br

E-m@il
info@frenckencollege.nl
ontwerp en realisatie SchoolMaster BV